Ας δώσουμε λίγη γη για να κοιμόμαστε ήσυχοι το βράδυ.

6/11/09
Αν αρθούν οι περιορισμοί που εφαρμόζονται εναντίον των τουρκοκυπρίων, τότε μπορεί να ανοίξουν και τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα ΕΕ υπουργός της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, αναχωρώντας από την Κωνσταντινούπολη προς την Αθήνα.

Στις δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Μπαγίς έκανε λόγο για «θετικά μηνύματα» του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία και αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε στις 30 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προς τον ομόλογό του της Ελλάδας είπε πως στην επιστολή παρουσιάζονται τουρκικές «σκέψεις για το Κυπριακό, το Αιγαίο, τις μειονότητες και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Ο κ. Μπαγίς χαρακτήρισε «σημαντικές εξελίξεις» την επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία, αλλά και τη δική του στην Αθήνα.
Απαντώντας στην ερώτηση αν κατά τις επαφές του στην Αθήνα θα συζητηθεί το Κυπριακό, ο κ. Μπαγίς είπε τα εξής: «Είναι αδιανόητο, να συναντώνται αξιωματούχοι από την Τουρκία και την Ελλάδα και να μην συζητούν το Κυπριακό. Οι κ Ταλάτ και Χριστόφιας, τον τελευταίο ένα χρόνο, έχουν συναντηθεί 45 φορές στο Νησί. Έχει έρθει ο καιρός να μαζέψουμε τους καρπούς των συναντήσεων αυτών. Εμείς ως Τουρκία παρέχουμε πλήρη υποστήριξη προς την ΤΔΒΚ στο θέμα αυτό. Και αποδίδουμε σημασία στην υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Ήταν σημαντική η επίσκεψη του Παπανδρέου στην Κύπρο. Τα μηνύματα που έδωσε εκεί ήταν υπέρ της λύσης. Έκανε σημαντικές εκκλήσεις για να επικρατήσει και πάλι η ειρήνη στο Νησί. Νομίζω ότι είναι σημαντική ευκαιρία ως προς τη διαδικασία αυτή, το γεγονός ότι στην Τουρκία και την Ελλάδα υπάρχουν ταυτόχρονα ισχυρές εξουσίες και κυβερνήσεις
θαρραλέων ηγετών όπως οι Ερντογάν και Παπανδρέου. Πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία όχι μόνο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα και για την Κύπρο. Ελπίζω και οι δύο ηγέτες στο Νησί να αντιληφθούν την αξία της ευκαιρίας αυτής και να καταλήξουν σε λύση».

Δηλώσεις Δρούτσα.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε σήμερα ότι η επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου επιδόθηκε την περασμένη Δευτέρα από τον Τούρκο πρέσβη στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, στη συνέχεια της επίσκεψης που είχε κάνει ο κ. Γ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη και της συνάντησης που είχε εκεί με τον ίδιο τον κ. Ερντογάν.

Υπενθυμίζοντας και ο κ. Δρούτσας μετά τον κ. Μπαγίς την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη υπογράμμισε επίσης τη βούληση της κυβέρνησης να έχει την “πρωτοβουλία των κινήσεων” και συνοψίστηκε σε τρία μηνύματα: α) προς τις βαλκανικές χώρες, πως η χώρα μας στηρίζει και διευκολύνει τη διαδικασία ενσωμάτωσής τους στην ΕΕ, β) προς τον τουρκικό λαό, πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για την ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και γ) προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά τη θέση του και τα αιτήματά του.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του διαπραγματευτή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι αυτές γίνονται ενόψει της συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου η Τουρκία θα περάσει από μια “αντικειμενική και αυστηρή αξιολόγηση“. Σε ερώτηση σχετικά με το συγκεκριμένο ορόσημο, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως “όλα είναι ανοιχτά. Η Ελλάδα αναμένει με πράξεις και χωρίς καμία έκπτωση, την ανταπόκριση της Τουρκίας στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της ΕΕ, στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ίδια η Τουρκία“.

Με άλλα λόγια οι εξελίξεις στα Εθνικά Θέματα επιταχύνονται και η μυστική διπλωματία οργιάζει...

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το antinews.gr