“Φτερά” έκαναν κάρτες έκδοσης αδειών παραμονής μεταναστών.

17/11/09
Μπάτε σκύλοι αλέστε,
μπράβο παλληκάρια, φτιάξτε κι άλλους Ελληναράδες...
Τους δράστες ή τον δράστη της κλοπής των «λευκών» δελτίων έκδοσης αδειών διαμονής για τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, από το γραφείο του Διευθυντή του τοπικού τμήματος της Περιφέρειας Ιονίων νήσων, Κώστα Τσουκαλά, αναζητά από το μεσημέρι της Πέμπτης η Αστυνομία. Πρόκειται για περιστατικό, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, συναντάται και σε άλλες περιοχές της χώρας, εφόσον τα κατά τόπους (ανά νομό), γραφεία των Περιφερειών, ευθύνονται για την τελική έκδοση των αδειών παραμονής των μεταναστών στη Ελλάδα, μετά την πρώτη συλλογή και επεξεργασία των εγγράφων τους από τα γραφεία των Δήμων.
Δεν αποκλείεται μάλιστα η «απώλεια» των συγκεκριμένων εγγράφων, που επικολλούνται στην τελευταία σελίδα των διαβατηρίων, εφόσον έχουν προηγηθεί όλες οι άλλες διαδικασίες και οι απαιτούμενοι έλεγχοι, να συνδέεται με ένα ευρύτερο κύκλωμα παραχάραξης-πλαστογράφησης δημοσίων εγγράφων, με στόχο την έκδοση παράνομων αδειών παραμονής και απώτερο σκοπό το κέρδος.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομική Διεύθυνση, η απώλεια των συγκεκριμένων δελτίων γνωστοποιήθηκε στην Ασφάλεια από τον κ. Τσουκαλά την Πέμπτη στις 1:30 μ.μ. Ο ίδιος σημείωσε ότι άγνωστος ή άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν από το ντουλάπι του γραφείου του στην Υπηρεσία του (στον τρίτο όροφο του Ξενία στην οδό Δ. Ρώμα), έντυπα δελτία διαμονής και θεωρήσεων αλλοδαπών.
Αν και ο αριθμός των δελτίων που κλάπηκαν δεν έχει γίνει επίσημα γνωστός, με βάση ορισμένες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, φαίνεται ότι ήταν περίπου 200, αν και υπάρχει αναφορά και για πολλά περισσότερα.
Από τον Διευθυντή του τοπικού τμήματος της Περιφέρειας, αναφέρθηκε ότι η κλοπή πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 9 και 12 Νοεμβρίου, εφόσον ο ίδιος εντόπισε την απώλεια την ημέρα που ανέφερε στην Αστυνομία το περιστατικό.
Οι κάρτες ήταν κλειδωμένες μέσα σε ντουλάπι, στο χώρο του γραφείου του κ. Τσουκαλά και εκείνο που προκάλεσε εντύπωση, όπως έγινε γνωστό από μαρτυρίες, ήταν ότι δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης, στις εξωτερικές πόρτες του «Ξενία» ή στην είσοδο του χώρου που εργάζεται ο ίδιος.
Από ορισμένες πηγές έγινε γνωστό ότι ελάχιστα ίχνη βρέθηκαν στο ντουλάπι που φυλάσσονταν τα δελτία τα οποία ήταν κλειδωμένα, ωστόσο, φαίνεται ότι όποιος ή όποιοι τα απέσπασαν, ήξεραν πολύ καλά που αυτά βρίσκονταν και «χτύπησαν» την κατάλληλη στιγμή, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Δεν αποκλείεται να διέθεταν και τα απαραίτητα κλειδιά για τους χώρους που κινήθηκαν, λόγος για τον οποίο οι έρευνες της Αστυνομίας στρέφονται προς κάθε κατεύθυνση. Από την πρώτη στιγμή, κλήθηκαν να καταθέσουν όλοι όσοι κινούνται στο χώρο και τον γνωρίζουν, χωρίς όμως να γίνουν γνωστά αρκετά στοιχεία.
Οι συγκεκριμένες κάρτες όμως και εν συνεχεία όσοι συμμετείχαν στην κλοπή ή στην παραχάραξη, με σχεδιασμένη έρευνα εύκολα μπορούν να εντοπιστούν σε περίπτωση ελέγχου των εγγράφων των μεταναστών στα σύνορα ή σε έλεγχο της Αστυνομίας για άδειες παραμονής.
Όλες είναι αριθμημένες και αν κάποια από τις απολεσθέντες βρεθεί σε διαβατήριο οποιουδήποτε, άμεσα το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εντοπίζει το πρόβλημα. Εκείνο που πετυχαίνουν οι παραχαράκτες, έχοντας στην κατοχή τους τέτοια δελτία, είναι να προχωρούν στην συμπλήρωση των στοιχείων των μεταναστών σε αυτά, πλαστογραφώντας μόνο μία σφραγίδα και την απαραίτητη κάθε φορά υπογραφή.
Δεν αποκλείεται μία τέτοια κάρτα να στοιχίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ για όποιον θελήσει να παρακάμψει τη νόμιμη οδό για την έκδοση άδειας παραμονής και ανάλογα περιστατικά (κλοπών και πλαστογραφιών), έχουν αναφερθεί και σε άλλες περιοχές.
Η τελευταία κλοπή πάντως, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά συμβάντα που έχουν σημειωθεί στο «Ξενία», όπως η πυρκαγιά στο αρχείο του τμήματος αλλοδαπών του Δήμου Ζακυνθίων πριν ορισμένα χρόνια ή ακόμη και η απόπειρα εμπρησμού των οικονομικών Υπηρεσιών του, κάτι που αποδεικνύει ότι το κτίριο είναι «σουρωτήρι» και εύκολα μπορεί να παραβιαστεί από τον καθένα.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι πριν από λίγους μήνες, έγινε αναφορά στο Τμήμα αλλοδαπών του Δήμου από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς στα σύνορα με την Αλβανία, για ορισμένα στοιχεία που είχαν απολεσθεί με την υπόθεσης της πυρκαγιάς, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή μετανάστη που πέρασε στη χώρα του…

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΑ τση Ζακυθος