Δικαίωση Αφγανού λαθρομετανάστη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

26/11/09
Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάταν.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάταν (ΕΔΑΔ) δικαίωσε με σημερινή απόφασή του τον Αφγανό Ραφκ Ταμπές, στην προσφυγή που είχε ασκήσει εναντίον της Ελλάδας στις 8 Φεβρουαρίου του 2007, «με βάση το άρθρο 34 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών».

Το πρόβλημα που υποσημειώνει το ΕΔΑΔ, είναι ότι δεν κατέστη δυνατόν να ενημερωθεί ο προσφεύγων, λόγω αγνώστου, σήμερα, διευθύνσεως.

Ο προσφεύγων έφθασε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2006 χωρίς να διαθέτει άδεια παραμονής. Συνελήφθη για πρώτη φορά στις 24 Δεκεμβρίου του 2006 και ύστερα από 48ωρη κράτηση, καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο της Θεσσαλονίκης για κατοχή πλαστών εγγράφων σε 40 ημέρες φυλάκισης με αναστολή. Συνελήφθη εκ νέου αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, στις 28 Δεκεμβρίου και φυλακίστηκε προκειμένου να απελαθεί.

Στις 28 Μαρτίου του 2007 αποφυλακίστηκε διότι έληξε η προθεσμία των τριών μηνών που προβλέπει η νομοθεσία για την κράτηση των μεταναστών πριν από την απέλαση.

Στις 16 Απριλίου του 2007 ο προσφεύγων υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο η οποία έχει παραμείνει αναπάντητη μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του ο Ραφκ Ταμπές οδηγήθηκε από τα συνοριακά κρατητήρια της Αστυνομίας στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, στα ειδικά κρατητήρια για τους αλλοδαπούς στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση των οποίων περιγράφεται ως απαράδεκτη από υγιεινής και ανθρώπινης απόψεως.

Το ΕΔΑΔ δικαίωσε ομόφωνα τον Ραφκ Ταμπές και καταδικάζει την Ελλάδα για παραβίαση των άρθρων 3 (δίκαιη μεταχείριση) και των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να αποζημιώσει τον προσφεύγοντα, μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο, με 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.500 ευρώ για τα έξοδα.


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Σημείωση: Δεν έχουμε τίποτα με όποιον, όπου γης ταλαίπωρο, φτάνει κι αυτός να δείχνει στοιχειώδη σεβασμό σε ότι ιερό έχουμε, ένα από αυτά είναι η πατρίδα μας. Ο Αφγανός λαθρομετανάστης Ραφκ Ταμπές, εισχώρησε παράνομα στην Ελλάδα, κατείχε πλαστά έγγραφα και αφού κρατήθηκε στα κρατητήρια αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, που σίγουρα δεν είναι 5 αστέρων, φαίνεται ότι υπέβαλε προσφυγή έναντι της Ελλάδας σχετικά με καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του. Όμως δεν κατέστη δυνατόν να ενημερωθεί ο προσφεύγων (για να πάρει 11.500 ευρώ), λόγω αγνώστου, σήμερα, διευθύνσεως...
Μάλλον η κατάσταση αγγίζει τα όρια του γελοίου, ή κάποιοι νομίζουν ότι μας κοροϊδεύουν! Γιατί δεν φανερώνονται αυτοί που χρησιμοποίησαν τον Αφγανό λαθρομετανάστη για να βλάψουν την Ελλάδα; Μέχρι πότε θα κρύβονται; Φτάνει πια το πλιάτσικο στην πατρίδα μας!

Δείτε μερικές σκηνές από την καθημερινότητα του Αφγανού στην πατρίδα του και μετά ίσως θα καταλάβετε αν τον πείραξαν οι συνθήκες διαβίωσης στα κρατητήρια αλλοδαπών...

Γειτονιά στο Αφγανιστάν


Αφγανικό σπίτι.


Δωμάτιο νοσοκομείου


Αρτοποιοί εν ώρα καθήκοντος


Φούρνος με ψωμιά


Έμπορος στο κατάστημά του