Τα αιτήματα Μπερίσα στον Παπανδρέου.

30/11/09
Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και πΓΔΜ Νίκολα Γρούεφσκι, το απόγευμα της Παρασκευής στο Κέντρο Ενημέρωσης Πρεσπών, όπου συζήτησαν τρόπους συνεργασίας και αποφάσισαν να προχωρήσουν στις 2/2/2010 σε επίσημη υπογραφή συμφωνίας, για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του οικοσυστήματος της περιοχής. Μετά το τέλος της τριμερής, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογο του για διμερή θέματα. Όση ώρα συνομιλούσαν Παπανδρέου και Μπερίσα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, ήταν εκτός αίθουσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του nenanews.eu, o Αλβανός πρωθυπουργός στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, ζήτησε:

1) Την πλήρη υποστήριξή της Ελλάδας στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως έγινε γνωστό, επισημάνθηκαν και από τις δύο πλευρές το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και ο έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησής του στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

2) Ο Σαλί Μπερίσα δεν δίστασε να αναφερθεί σε ένα θέμα που "καίει" του μετανάστες Αλβανούς στην Ελλάδα, ζητώντας από τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιδείξει ενδιαφέρον στα προβλήματά των μεταναστών. Συγκεκριμένα ζήτησε να αναγνωρίσει το ελληνικό κράτος τα πτυχία και τα διπλώματα των αλβανών μεταναστών ισότιμα με τα ελληνικά.

3) Ο Αλβανός πρωθυπουργός ζήτησε ελεύθερη μετακίνηση των Αλβανών προς την χώρα μας και να αρθεί η υποχρέωση θεώρησης εισόδου για όλους τους αλβανούς πολίτες.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αλβανικός τύπος υποβάθμισε την παρουσία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, κάνοντας απλά μια αναφορά πως παρευρέθη και ο κ. Γκρουέφσκι στη συνάντηση των ηγετών στις Πρέσπες.

Όσον αφορά τα θέματα περιβάλλοντος τα οποία συζητήθηκαν στην τριμερή συνάντηση των Πρεσπών, οι τρεις πρωθυπουργοί συμφώνησαν για την αναζωογόνηση της περιφερειακής συνεργασίας με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμη, αποφάσισαν την υπογραφή μιας συμφωνίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του πάρκου Πρεσπών (με εταίρο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η οποία θα λάβει χώρα τον Φεβρουάριο του 2010. Συμφώνησαν επίσης να ενημερώσουν τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την πρόθεσή τους να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΠΗΓΗ: nenanews.eu