Ο Χέρμαν βαν Ρομπούι θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε.

20/11/09
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Χέρμαν βαν Ρομπούι (Herman A. Van Rompuy γεν. 31/10/1947 στο Έτερμπεεκ (Etterbeek) της Φλάνδρας), επελέγη από τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη θέση του προέδρου της ΕΕ. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η θητεία του θα διαρκέσει δύο έτη και μπορεί να ανανεωθεί για ακόμη μια φορά.

Έχει δηλώσει ότι, βλέπει την γενικότερη αναγνώριση του Βελγίου, ως ιδρυτικό μέλος και ως αφιερωμένη χώρα στην οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης.
Ο ίδιος επικαλείται ότι ποτέ δεν επεδίωξε υψηλή θέση. Δηλώνει ότι έχει βαθύ προβληματισμό σχετικά με ένα βιώσιμο μέλλον, συμμετέχει σε φόρουμ με θέμα την Αειφόρο Ανάπτυξη, μιλά κι αυτός για "πράσινη ανάπτυξη" είναι γνώριμος του Χένρι Κίσινγκερ, υποστηρίζει ευχαρίστως τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, φυσικά είναι μέλος στην λέσχη Μπίντελμπεργκ, όπου πρόσφατα συναντήθηκαν στο κάστρο της κοιλάδας της Δούκισσας, κοντά στις Βρυξέλλες, στο ίδιο μέρος που πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες για την επίτευξη της συνθήκης της Ρώμης το 1957, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα ο ίδιος χρίζεται ως ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΗΓΕΣ:
cosmo.gr: O Χέρμαν βαν Ρομπούι πρόεδρος της ΕΕ.
hermanvanrompuy.typepad.com: Herman Van Rompuy.
hermanvanrompuy.typepad.com: Toespraak over de “duurzame New Deal voor België”.
timesonline.co.uk: Herman Van Rompuy, front-runner for presidency, wants EU-wide tax.
FLANDERS TODAY: Van Rompuy shows his hand at Bilderberg Group dinner.
THE BRUSSELS JOURNAL: Herman Van Rompuy the “Perfect” EU President – Say Hello to Turkey and Taxes.