Ανακοίνωση ομάδας Ευρωβουλευτών αναφορικά με την κατοχή της Αμμοχώστου.

9/12/09
Οι Ευρωβουλευτές Lidia Joanna Geringer de Oedenberg - Σοσιαλιστική ομάδα, Carlos Iturgaiz - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Willy Meyer - Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και Pascale Gruny - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέδωσαν την περασμένη Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, ανακοίνωση Τύπου σχετικά με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ για την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση με τίτλο «Η κατοχή της Αμμοχώστου και η στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, κράτους μέλους της ΕΕ, από την Τουρκία, υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ: Μια απαράδεκτη κατάσταση», οι Ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ να τους πληροφορήσουν για τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για το «άνευ προηγουμένου» πρόβλημα που βιώνει η Ευρώπη, αυτό της Αμμοχώστου, της «πόλης-φάντασμα», η οποία βρίσκεται υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού τα τελευταία 35 χρόνια.

Τονίζεται, επίσης, η παρουσία του τουρκικού στρατού, καθώς και το γεγονός ότι η περιοχή βρίσκεται σε απόλυτη εγκατάλειψη. Ο τουρκικός στρατός, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, περιορίζει τη λειτουργία του φυλακίου των Ηνωμένων Εθνών στο Βαρώσι, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν μόνο με την άδεια των τουρκικών στρατιωτικών αρχών.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι το 2004 κατατέθηκε διάβημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου, που έφερε τις υπογραφές 20.000 Ευρωπαίων πολιτών, ενώ σημειώνεται ότι 37.000 κάτοικοι των Βαρωσίων αναγκάστηκαν το 1974 λόγω της εμπόλεμης κατάστασης να εγκαταλείψουν την πόλη τους, βρίσκοντας καταφύγιο στο ελεύθερο τμήμα του νησιού.
Αναφορά γίνεται, επίσης, στην προσπάθεια ομάδας Ευρωβουλευτών (περιλαμβανομένων των Geringer de Oedenberg, Iturgaiz και Meyer) να επισκεφτούν την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου τον Νοέμβριο του 2007, χωρίς επιτυχία, αφού οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις δεν τους παραχώρησαν τη σχετική άδεια. «Η κατοχή της Αμμοχώστου και η στρατιωτική κατοχή είναι απαράδεκτη» υπογραμμίζουν οι Ευρωβουλευτές, όπως άλλωστε υποδεικνύουν τα ψηφίσματα 550/1984 και 789/1992 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωση γίνεται, επίσης, αναφορά στην έκθεση της Επιτροπής Αναφορών (Ιούλιος 2008), με την οποία οι Ευρωβουλευτές είχαν ζητήσει από την Τουρκία να αποσύρει τις στρατιωτικές κατοχικές της δυνάμεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, επιστρέφοντας την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στην έκθεση σημειωνόταν πως το πρόβλημα θα πρέπει να έχει επιλυθεί μέχρι το 2008, αλλά «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα», δηλώνουν οι Ευρωβουλευτές, διαμαρτυρόμενοι για τη μη επίτευξη προόδου.

Τέλος, όπως καταλήγει η ανακοίνωση, «τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών ζητούν επανεξέταση της σημερινής κατάστασης, ενώ ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επερχόμενη ισπανική προεδρία της ΕΕ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος στους κόλπους της ΕΕ. Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε μια κατεχόμενη πόλη-φάντασμα μέσα στην ΕΕ».


ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κύπριακής Δημοκρατίας