Υπουργείο Άμυνας: Ηταν «διαβασμένοι» για όλα τα θέματα Πενταγώνου.

9/1/10
Πρωτοφανή παρέμβαση «ακόμη και σε θέματα που άπτονται του πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας» χαρακτηρίζουν ανώτερες πηγές του υπουργείου Αμυνας τα όσα είπαν οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα για να ξεσκονίσουν τις λεπτομέρειες του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).

Το κλιμάκιο της ΕΕ, το οποίο αποτελούν ο διευθυντής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής, ο Γερμανός κ. Γιούργκεν Κρέγκερ, και ο τμηματάρχης αρμόδιος για τις ελληνικές υποθέσεις, ο Πορτογάλος κ. Ζοάο Ναγκουέρε, επισκέφθηκε χθες το Πεντάγωνο.

Οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με συμβούλους τόσο του υπουργού κ. Ευ. Βενιζέλου όσο και του αναπληρωτή υπουργού κ. Π. Μπεγλίτη. Τι ζήτησαν όμως οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών; Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αρκέστηκαν να ακούσουν γενικότητες για μειώσεις λειτουργικού κόστους, για τον σχεδιασμό περί νέου νόμου για τις προμήθειες, για εξορθολογισμό των εξοπλιστικών δαπανών, για ενίσχυση της διαφάνειας, κλπ. Εμφανίστηκαν να έχουν μελετήσει συγκεκριμένα θέματα, προφανώς διότι βάσει και της πρότερης εμπειρίας της Επιτροπής από την Ελλάδα «όποιος καεί στον χυλό, φυσά και το γιαούρτι». Και η βασική τους απαίτηση ήταν τα όποια μέτρα ληφθούν να έχουν διατηρήσιμο και μόνιμο χαρακτήρα, ενώ ο έλεγχος θα είναι διαρκής.

Ο κ. Κρέγκερ, Γερμανός γαρ, ήταν ιδιαίτερα αυστηρός. Ζήτησε μεταξύ άλλων από τους υπουργικούς συμβούλους να μάθει τι γίνεται με την επικαιροποίηση του Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ανάπτυξης- Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) 2006- 2010. Ως γνωστόν, η νέα ηγεσία του υπουργείου Αμυνας επανεξετάζει το πρόγραμμα και έχει ήδη γίνει μια ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, χωρίς όμως προς το παρόν να έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Επιπλέον, εντός του 2010 θα πρέπει να ξεκινήσει και η διαδικασία για την έγκριση του επόμενου ΕΜΠΑΕ (2011- 2015) και ο κ. Κρέγκερ ζήτησε να ενημερωθεί για αυτό. Ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη ανακοινώσει ότι καθώς τα προσεχή χρόνια μειώνονται οι παραδόσεις οπλικών συστημάτων, το συγκεκριμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό θα μειωθεί σημαντικά.

Ω στόσο, καθώς υπάρχουν ανάγκες στις Ενοπλες Δυνάμεις, όπως η ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών, οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα αποφευχθούν παρεκκλίσεις από τα υπεσχημένα.

Αλλο ένα σημείο στο οποίο επέμειναν οι ελεγκτές της Επιτροπής, και είναι ενδεικτικό του πόσο λεπτομερώς προετοιμασμένοι ήρθαν, ήταν για το τι γίνεται με τα στρατόπεδα που σχεδιάζεται να κλείσουν για την εξοικονόμηση χρημάτων. Ρώτησε μάλιστα αν η κυβέρνηση έχει το σθένος να επωμιστεί το πολιτικό κόστος από το κλείσιμο στρατοπέδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν μείωση λειτουργικού κόστους κατά 12%, ακόμη και επανεξέταση της συμμετοχής σε διεθνείς και ειρηνευτικές αποστολές, ώστε να κλείσουν οι «τρύπες». Συζήτησαν επίσης και το θέμα της Νέας Δομής Δυνάμεων, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα των κκ. Βενιζέλου και Μπεγλίτη, και η μορφή της θα επηρεάσει και τις μελλοντικές προμήθειες.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΗΜΑ

ΠΗΓΗ: Ινφογνώμων Πολιτικά