Το "δώρο" της Αλβανίας στον Παπανδρέου.

28/1/10
Ενώ ο Πρωθυπουργός μιλάει για ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. εντός του 2014, η ίδια ακυρώνει την ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009 για τα θαλάσσια σύνορα.

Βέβαιη θεωρείται πλέον η ακύρωση της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, ύστερα από την επίσημη έγγραφη δήλωση στην οποία προέβη η αρμόδια αλβανική αρχή σήμερα το πρωί. Καίγεται έτσι ένα σημαντικό χαρτί για τη ελληνική πλευρά το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αντίστοιχη υπόθεση με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ανατολικό Αιγαίο.

Όλα αυτά την στιγμή που μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ο αναπληρωτής του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο εξωτερικών κύριος Δρούτσας ενημέρωνε την Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων για την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να ενσωματωθούν τα Δυτικά Βαλκάνια, άρα και η Αλβανία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντός του 2014. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αποστείλει παράλληλα επιστολή προς την ''Υπουργό Εξωτερικών'' της Ε.Ε. Καθριν Αστον και όλα τα συναρμόδια ευρωπαϊκά υπουργεία των χωρών μελών, προκειμένου να κάνει γνωστές τις προθέσεις τις Ελληνικής Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν πέρασε όμως μια εβδομάδα και ήρθε η ανταπόδοση από την αλβανική πλευρά σε ένδειξη ''καλής θελήσεως'', όπως συνηθίζεται άλλωστε! Να θυμίσουμε ότι παρά τη μονογραφή, από την 21η Νοεμβρίου του 2008, της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για τη δημιουργία δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Βόρεια Ήπειρο, η Αλβανία εξακολουθεί να μηχανεύεται εμπόδια προκειμένου να μην διευθετηθεί αυτό το ιδιαίτερης ανθρωπιστικής και συναισθηματικής σημασίας θέματος για όλο τον ελληνικό λαό. ‘Πικρότερη γεύση’ αφήνει το θέμα αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια χρονική περίοδο η Ελληνική Βουλή κύρωνε τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνοντάς την ουσιαστικά ένα βήμα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Εντός του ίδιου πλαισίου θα πρέπει να ενταχθεί και η πολύ πρόσφατη ποινική καταδίκη με καθαίρεση από τα δημαρχιακά καθήκοντα και ποινή φυλάκισης του Βασίλη Μπολάνου, Προέδρου της Πολιτικής Οργάνωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», επειδή θέλησε οι πινακίδες σήμανσης οδών στην περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου της Χιμάρας να αναγράφονται και στην ελληνική. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα λίγες μόλις ημέρες μετά την κύρωση από την ελληνική βουλή της συμφωνίας για την ένταξή της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι φαίνονται τα Τίρανα να εμπαίζουν στην κυριολεξία την Αθήνα και να εξελίσσονται ουσιαστικά σε ''άσπονδο φίλo'', προσποιούμενα από τη μία τον καλό γείτονα, όποτε χρειάζονται τη στήριξή της, κι από την άλλη βάλλοντας ευθέως έναντι των ελληνικών συμφερόντων όποτε παρουσιάζεται η ευκαιρία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον πως είναι καιρός να επαναπροσδιοριστεί η σχετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτή την επιεικώς διφορούμενη αλβανική τακτική.

ΠΗΓΗ: North Epirus News Agency