Έλεγχοι στα οικονομικά των ΜΚΟ.

7/2/10
Σε τακτικούς οικονομικούς ελέγχους προχωρεί το υπουργείο Εξωτερικών και μελετά αυστηρότερες προϋποθέσεις χρηματοδότησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), μέσω των οποίων δίδεται αναπτυξιακή βοήθεια σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, προχωρεί άμεσα στην ανάρτηση όλων των χρηματοδοτήσεων των ΜΚΟ στο Διαδίκτυο.

Με αφορμή ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι οι χρηματοδοτήσεις που δίνονται στις ΜΚΟ για αναπτυξιακή βοήθεια σε άλλες χώρες είχε μειωθεί στο 75% επί των ημερών της Ν.Δ. και τώρα μειώνεται στο 50%. Ταυτόχρονα, έχουν δοθεί εντολές για οικονομικούς ελέγχους σε τακτά χρονικά διαστήματα και σίγουρα προτού δοθεί η επόμενη δόση, ενώ προβλέπεται και διαδικασία καταλογισμού σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι τα χρήματα δεν κατευθύνθηκαν όπως θα έπρεπε. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί και η συνδρομή του ΣΔΟΕ και υπάρχουν ήδη περιπτώσεις, που τα χρήματα γίνονται απαιτητά από τις εφορίες.

Το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το πλαίσιο χρηματοδότησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια τόσο στη φάση της αξιολόγησης των προτάσεων όσο και κατά τη διακρίβωσή του αν υπήρξε έργο και αποτέλεσμα μετά τη χρηματοδότηση.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Α. Γεωργιάδης που ανέπτυξε πάντως το θέμα στη Βουλή, κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει παντελώς τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ γιατί, όπως είπε, «δεν μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε οικονομική κρίση και να δίνουμε λεφτά για να φτιάξουμε δρόμο στα Σκόπια ή να μάθουμε μαγειρική στην Τουρκία». Είναι εύστοχο το σχόλιο του βουλευτή ότι «Μη κυβερνητική Οργάνωση που χρηματοδοτείται από το κράτος, ακούγεται σαν ανέκδοτο».

Πάντως και ο ίδιος ο υφυπουργός επισήμανε πως οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι δικαίωμά τους να απαιτούν χρήματα από το κράτος. Είπε επίσης πως στο μητρώο που τηρείται θα περιλαμβάνονται πλέον και στοιχεία από το ιστορικό τους ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα χρηματοδοτήσεων σε ΜΚΟ που δεν λειτουργούν επωφελώς στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας και υπογράμμισε πως κάποιοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για το πώς έγιναν οι χρηματοδοτήσεις την περίοδο 2005-2009.

Κ. Βλαχοδήμου

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ