ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Απόσυρση τουρκικού στρατού από την Κύπρο ζητά το Ευρωκοινοβούλιο.

11/2/10
«Την άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων» από την Κύπρο και «την επιστροφή της Αμμοχώστου», ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά από την Τουρκία, με ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα. Το σχετικό ψήφισμα «για την πρόοδο της Τουρκίας» εισηγήθηκε η χριστιανοδημοκράτης Ολλανδή ευρωβουλευτής κα Ria Oomen- Ruijten, εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με ανάταση χειρός.
Με το συγκεκριμένο κείμενο, το ΕΚ «καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία πρόσφορου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις αρχίζοντας αμέσως την απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων από την Κύπρο, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα του εποικισμού της νήσου με Τούρκους πολίτες και επιτρέποντας να επιστραφεί το αποκλεισμένο τμήμα της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του, σύμφωνα με την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Παράλληλα, το ΕΚ σημειώνει την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας και καλεί τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή «casus belli» και αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Το ΕΚ καλεί επίσης την Τουρκική κυβέρνηση να πάψει να παρεμποδίζει τα μη στρατιωτικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζητά την άμεση και πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου στη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας και υπενθυμίζει ότι η μη εφαρμογή του μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Επιδοκιμάζει την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Αγνοουμένων και επαινεί τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία.

Σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων:
- Το ΕΚ επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς το νομικό καθεστώς του, ζητεί την άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι θρησκευτικές κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ιδιοκτησίας.
- Αποδοκιμάζει επίσης τα προβλήματα που συναντούν Αλεβίτες και Συροχριστιανοί και σημειώνει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία ενθαρρυντική εξέλιξη για τον ελληνικό πληθυσμό των νήσων Ίμβρου και Τενέδου.
Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία δεν χρησιμοποιείται καταχρηστικά για τον περιορισμό των θεμελιωδών ελευθεριών, ιδίως της ελευθερίας της έκφρασης και να καταργήσει το σύστημα των φρουρών στα χωριά του ανατολικού τμήματος της Τουρκίας.
Προτρέπουν τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση να κατοχυρώσει ότι η βουλευτική ασυλία θα καλύπτει την έκφραση πολιτικών πεποιθήσεων για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του κοινοβουλίου. Παράλληλα, καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες πράξεις βίας του ΠΚΚ και άλλων ομάδων στο τουρκικό έδαφος και καλούν το ΠΚΚ να καταθέσει τα όπλα κηρύσσοντας τον τερματισμό της βίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ