Φιλοτουρκικό παραλήρημα του Αμερικανού Πρεσβευτή στην Άγκυρα.

5/2/10
Η Τουρκία δεν κατέχει εδάφη!
Είναι πιο κοντά στην Ευρώπη από την Κύπρο, δηλώνει, και μιλά για «ανησυχίες ασφάλειας» της Τουρκίας λόγω Κύπρου.

ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ
«Η Τουρκία έχει κοινές αξίες με την Ε.Ε.»
Σε φιλοτουρκικό παραλήρημα -απόδειξη των τάσεων της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας, αλλά και του Κυπριακού- προχώρησε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέφρι. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι:
1. Η Τουρκία έχει «θετικές προσεγγίσεις» στο Κυπριακό.
2. Δεν έχει υπό κατοχή εδάφη γειτόνων της!
3. Έχει «ανησυχίες ασφάλειας» στην Κύπρο.
4. Είναι πιο κοντά στην Ευρώπη από την Κύπρο.
Ο Αμερικανός Πρεσβευτής δήλωσε αισιόδοξος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «διότι οι αξίες τους συμφωνούν», όπως είπε. Ανέφερε ότι στην Τουρκία «υπάρχει ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, παρόμοιο εκείνου της Δυτικής Ευρώπης», η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει «ενεργή και θετική δύναμη» στις διεθνείς σχέσεις.
Χαρακτήρισε τον Ερντογάν «έξυπνο πολιτικό» και τον Αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Μπασμπούγ «υποστηρικτή της Δημοκρατίας». Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει στενές σχέσεις με όλες τις αραβικές χώρες, οι οποίες, σε μεγάλο ποσοστό, είναι σύμμαχοι της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τελευταία όξυνση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, ο κ. Τζέφρι υπογράμμισε ότι η ασφάλεια της περιοχής στηρίζεται στις ισχυρές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. «Θα ανησυχήσουμε, αν θα υπάρξει εξέλιξη που θα κλονίσει αυτές τις σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι «η Τουρκία, με την πολιτική που ασκεί για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια στην περιοχή. Έχει μια θετική προσέγγιση στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στο Ιράκ, στον Καύκασο, στα Βαλκάνια και στην Κύπρο. Καταβάλλει προσπάθειες στο Ιράν και στη Συρία. Γιατί να μην παίξει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Συρίας και Ισραήλ;» διερωτήθηκε.
Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε., ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε τα ακόλουθα:
«Οι αξίες της Τουρκίας συμφωνούν με τις αξίες της Ε.Ε. Η Τουρκία είναι φιλειρηνική χώρα. Είναι δημοκρατική. Έχει ελεύθερη οικονομία. Δεν έχει υπό κατοχήν τους γείτονές της. Αποτελεί στοιχείο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Έχει ανησυχίες ασφάλειας στην Κύπρο και στο Βόρειο Ιράκ. Πέραν αυτού, η Τουρκία από γεωγραφικής πλευράς είναι πιο κοντά στην Ε.Ε. απ' ό,τι η Κύπρος. Τι είναι, λοιπόν, εκείνο που θα κρατήσει την Τουρκία εκτός Ε.Ε.; Το γεγονός ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι; Κατ' αρχήν είναι κοσμική κοινωνία. Δεύτερο, από πότε η Ε.Ε. αποφάσισε ότι είναι θρησκευτική κοινότητα;».

Θέλουν λύση τον Απρίλιο
Διπλωματικές πηγές στην Ουάσινγκτον, αναφερόμενες στις συνομιλίες που έχει εκεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, τόνιζαν ότι η αμερικανική πλευρά θεωρεί πως τώρα είναι η ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα, ελπίζουν ακόμα πως είναι δυνατή η επίλυση του Κυπριακού μέχρι τον Απρίλιο.
Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την υιοθέτηση ενός «κώδικα συμπεριφοράς» στο Αιγαίο, για την αποφυγή θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι την υιοθέτηση τέτοιου κώδικα αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, στην απαντητική επιστολή του στον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Δημήτρης Δρούτσας είχε συναντήσεις με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον ομόλογό του Τζέιμς Στάινμπεργκ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σε δηλώσεις του για το Κυπριακό, μίλησε για «μια σημαντική φάση που διανύει το πρόβλημα σήμερα» και χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη κάθε πρωτοβουλία του Γ.Γ. στο Κυπριακό.

ΠΗΓΗ: SigmaLive