Αποχώρηση από την κυβέρνηση αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία η Κ.Ε. της ΕΔΕΚ.

10/2/10
Καταγγέλλει την πολιτική Χριστόφια στο Κυπριακό.
Λευκωσία: Αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση αποφάσισε τη Δευτέρα το βράδυ, η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Υπέρ της αποχώρησης, όπως ήταν και η εισήγηση του προέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, ψήφισαν 115 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ κατά τάχθηκαν οκτώ και τρεις τήρησαν αποχή. Μιλώντας πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας και ενόσω συνεχίζονταν οι ομιλίες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ την εισήγησή του «προχώρησε σε μια συνολική ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού και τα συμπεράσματα της ανασκόπησης αυτής ήταν ότι η διαφωνία της ΕΔΕΚ με την στρατηγική του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στο Κυπριακό είναι πλέον καθολική, οι δεσμεύσεις μας πάνω στις οποίες βασίστηκε η υποστήριξη μας στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έχουν δυστυχώς ακυρωθεί στην πράξη».

Υστατη προσπάθεια μας, είπε, με συγκεκριμένες προτάσεις να αλλάξουν την πορεία έχει απορριφθεί. Μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, είναι σαφές ότι η πορεία που ακολουθούνε είναι μη αναστρέψιμη. Για την ΕΔΕΚ, συμπλήρωσε, ήρθε η ώρα της ευθύνης, «δεν μπορούμε να συμπράξουμε, είπε, σε υποχωρήσεις που είναι απαράδεκτες, δεν μπορούμε να συνυπογράψουμε μια στρατηγική που είναι ζημιογόνα, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια πορεία που οδηγεί σε αδιέξοδο αλλά και ούτε να κρυφτούμε πίσω από αυτό».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, συνέχισε ο κ. Παπαδάκης, εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή την αποχώρηση από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί χρέος και ευθύνη της ΕΔΕΚ, και ότι είναι πολιτικά υπεύθυνα και ηθικά ορθό, ενώ τυχόν παραμονής της ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση θα ήταν πολιτικά παράδοξη, συνεχίζοντας πως αυτό θα ήταν και ηθικά ανεπίτρεπτο και θα ήταν αντίθετο με τις αρχές και την ιστορία της ΕΔΕΚ.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα στελέχη του Κινήματος που συμμετέχουν σε κυβερνητικά πόστα, ο κ. Παπαδάκης απάντησε ότι θα καταθέσουν τις παραιτήσεις τους, όσον αφορά τους ημικρατικούς οργανισμούς ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ είπε ότι στους ημικρατικούς συμμετέχουν πάρα πολλά κόμματα, όπως το ΔΗΣΥ και το ΕΥΡΩΚΟ. «Συμμετείχαμε ως από τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα του τόπου», είπε.

Η αποχώρηση αφορά μόνο τους δύο υπουργούς της ΕΔΕΚ που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Ερωτηθείς γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη στιγμή, λίγες μέρες πριν από τη σύσκεψη του Προέδρου με τους αρχηγούς των συμπολιτευομένων κομμάτων και αν υπήρξε επίσπευση, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι δεν υπήρξε καμμιά επίσπευση από πλευράς Κινήματος. «Εμείς κατ’ επανάληψη ζητήσαμε όπως υπάρξει συντονισμός μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε», είπε και κατέληξε ότι «είναι γνωστές οι θέσεις και οι τοποθετήσεις της ΕΔΕΚ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι θα προβεί την Τρίτη σε δήλωση σε σχέση με το θέμα της αποχώρησης του ΚΣ ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση.

Κληθείς από δημοσιογράφους κατά την αποχώρηση του από την τελετή απονομής των Βραβείων Οικονομικής και Επιχειρηματικής Αριστείας, που διοργάνωσε η ΟΕΒ στη Λευκωσία, να σχολιάσει την απόφαση της ΕΔΕΚ να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Να μου επιτρέψετε να μην κορέσω την περιέργεια σας απόψε (σσ Δευτέρα)» και πρόσθεσε: «Ασφαλώς, ο κυπριακός λαός περιμένει και το δικό μου λόγο, δεν θα έχουμε μονόλογο».

«Αύριο (σσ την Τρίτη) θα κάνω μια υπεύθυνη δήλωση ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα συμβάντα», κατέληξε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

ΚΥΠΕ
ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ