Αναβρασμός στην Αμερική για την κατάσταση στην Τουρκία.

27/2/10
Επενδυτές προεξοφλούν πραξικόπημα ή το επιδιώκουν με τις ενέργειες τους.
Κόκκινος συναγερμός τις τελευταίες ώρες στο State Department σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία.
Τις τελευταίες ώρες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 70 συλλήψεις (έχουν ανακοινωθεί μόλις οι 19) απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών. Οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στοιχεία στα χέρια τους που δείχνουν κορύφωση της έντασης, για τα οποία όμως δε μπορούμε να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτό όμως που μεταδίδουμε με σιγουριά είναι η έντονη ανησυχία των αξιωματούχων (έχει ενημερωθεί και ο Ομπάμα) για κάποιες εξόφθαλμες επενδυτικές κινήσεις Αμερικανικών κεφαλαίων που δείχνουν να …προεξοφλούν πραξικόπημα στην Τουρκία!

Συγκεκριμένα: Η λίρα κατέρρευσε τις τελευταίες ώρες και πακτωλοί χρημάτων πέφτουν σε συμβόλαια παραγώγων που προεξοφλούν συνθήκες πολιτικής και όχι οικονομικής κρίσης.

Το ίδιο πιστεύουν Άγγλοι και Γάλλοι τραπεζίτες με μικρότερες όμως τοποθετήσεις.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη μέσα στην Αμερική που λέει ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται ακριβώς για να εκβιάσουν εξελίξεις! Φήμες που εντείνονται μάλιστα αφού τις τελευταίες ώρες σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν πρόωρες εκλογές για να “γλιτώσει η χώρα την κατάρρευση”.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο “θρύλος” του Τουρκικού Ισλάμ, ο μουφτής Φετουλάχ Γκιουλέν που διατηρεί άριστες σχέσεις με την ηγεσία των Δημοκρατικών, ζήτησε την επέμβαση της Αμερικής για να αναχαιτισθούν τα στρατιωτικά σχέδια “που θα γκρεμίσουν την δημοκρατική κυβέρνηση”. Η γνώμη και η πληροφόρηση του Γκιουλέν, ιδρυτή της περιβόητης “FGH” που ήταν ο εφιάλτης των Κεμαλιστών ενισχύεται από τις κινήσεις κάποιων Κεμαλικά προσκείμενων Αμερικανικών TT που “βλέπουν” ανικανότητα του Ερντογάν να ελέγξει την οικονομία και την “αναπόφευκτη” καταστροφή.

Ξεσηκωμός της αντιπολίτευσης λοιπόν που μπορεί να σημαίνει ότι αυτές οι κερδοσκοπικές κινήσεις αποσκοπούν ακριβώς στο να στρώσουν τον δρόμο για πραξικόπημα με πρόσχημα την αποτροπή της οικονομικής καταστροφής. Ενδεικτική ήταν η στυγνή παραδοχή ενός από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων της Τουρκίας, του Ακιμάν Σινάν (Garanti asset mngt με 4 δις $):

Ποντάρουμε συνεχώς στην υποτίμηση της Λίρας και την πτώση των μετοχών γιατί αναμένουμε είτε πρόωρες εκλογές ή απαγόρευση του ΑΚΡ από το ανώτατο δικαστήριο!*

Αυτή λοιπόν η κατάσταση δημιουργεί πολύ άσχημες συνθήκες στην περιοχή και -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- ενδέχεται να ωθήσει τον Ομπάμα να απαιτήσει “υποχωρήσεις” στο Αιγαίο από τον Γιώργο Παπανδρέου χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ανάγκη ενίσχυσης του Ερντογάν υπό την απειλή θερμού επεισοδίου.

Επαναλαμβάνουμε, είναι πληροφορίες τελευταίας στιγμής, για οτιδήποτε νεώτερο θα σας κρατήσουμε ενήμερους.

Διαβάστε επί λέξει την απίστευτη δήλωση του Τούρκου μεγιστάνα στο Bloomberg:
It’s a nauseous situation,” said Sinan Akiman, deputy chief executive at Garanti Asset Management, Turkey’s third- largest fund manager with the equivalent of $4.1 billion in assets. Akiman said he’s betting on the lira’s depreciation and stock declines on concern the clash may trigger early elections or push the courts to seek the closure of Erdogan’s Justice & Development Party.

ΠΗΓΗ: Olympia