H κυβέρνηση, «είναι μία ένωση των πλουσίων που συγκροτείται με σκοπό να καταπιέσουν τους φτωχούς».

13/2/10
Προφητικές παρατηρήσεις του πατέρα του καπιταλισμού για το παιδί του που αποσιωπήθηκαν από το ίδιο του το παιδί.
Οι συμ­βουλές που δίνουν οι επιχειρηματίες στην κυβέρνηση, πρέπει πάντοτε να ακούγονται με πολλή προσοχή, και δεν πρέπει ποτέ να υιοθετούνται αν προηγουμένως δεν εξεταστούν επί πολύ και προσεκτικά [...] με την πιο φιλύποπτη διάθεση. Προέρχονται [οι συμβουλές αυτές] από μια τάξη ανθρώπων που τα συμφέροντα τους δεν είναι σχεδόν ποτέ τα ίδια μ' αυτά του κοινού, το οποίο θέλουν να εξαπατήσουν, ακόμη και να το καταπιέσουν».

«Οι άνθρωποι του ίδιου σιναφιού, σπανίως συναντώνται όλοι μαζί», έγραφε, «αλλά [όταν συναντη­θούν] η συζήτηση τους καταλήγει πάντα σε συνωμοσία κατά του κοινού [...]».

«Καμιά κοινωνία δεν μπορεί ασφαλώς να προοδεύει και να αισθάνεται ευτυχισμένη όταν το μεγαλύτερο μέρος των μελών της είναι βυθισμένο στη φτώχεια και την αθλιότητα».

«οι άνθρωποι που ντύνουν όλο τον κόσμο, είναι οι ίδιοι ντυμένοι με κουρέλια»...

[η κυβέρνηση] «είναι μία ένωση των πλουσίων που συγκροτείται με σκοπό να καταπιέσουν τους φτωχούς».

[η ανάπτυξη των πνευματικών ικανοτήτων των εργατών] «διαμορφώνεται αναγκαστικά από την κανονική απασχόληση τους. Ο άνθρωπος του οποίου η ζωή αναλώθηκε στην εκτέ­λεση ελάχιστων απλών μηχανικών εργασιών [...J δεν είχε την ευκαιρία να καλλιεργήσει την αντίληψη του [...]. Είναι, επομένως, φυσικό να χάνει τη συνήθεια να χρη­σιμοποιεί τη σκέψη του και να γίνεται τόσο βλάκας και τόσο αμαθής, όσο μπορεί να γίνει ένα ανθρώπινο πλάσμα».

ADAM SMITH

Πηγές: "Wealth of Nations, Chapters 2,8, 10" ,"Lectures on Jurisprudence"
Αφιερωμένες..όπου νομίζει ο καθένας..

Είχαμε προειδοποιηθεί λοιπόν, ΟΛΟΙ ΜΑΣ, εδώ και ΑΙΩΝΕΣ. Συνεπώς ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του...

ΠΗΓΗ: Δελτίο των 11