Ανοικτή επιστολή στον κ. πρωθυπουργό: Στον πηγαιμό για τις ΗΠΑ, να ‘ναι λίγες οι υποχωρήσεις.

4/3/10
Κύριε πρόεδρε,
Τώρα που προετοιμάζετε την επίσκεψή σας στο Λευκό Οίκο, πριν ακούσετε τις αποφάσεις που θα σας ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καλό θα ήταν να αναλογιστείτε μερικά πράγματα, για την γενικότερη αμερικανική πολιτική απέναντι στη χώρα μας.

Κι ο λόγος είναι απλός. Μια και δεν διδαχτήκατε καλά την ελληνική ιστορία, εκεί στα ξένα δεν θα γνωρίζετε την περίφημη φράση «...την έχω γραμμένη τη Βουλή σας...», που είχε πει ο αλήστου μνήμης πρόεδρος των βομβαρδισμών του Βιετνάμ με ναπάλμ, Λίντον Μπ. Τζόνσον, στον παππού Γεώργιο Παπανδρέου, που συνοδευόταν από τον πατέρα Παπανδρέου.

Ούτε την παλιότερη, αλλά εξίσου σημαντική ρήση της βασίλισσας τότε ακόμα Φρειδερίκης, προς τον Βαν Φλητ της τότε αμερικανικής αποστολής, «...στρατηγέ ιδού ο στρατός σας..».

Όχι φυσικά πως διδάσκεται ή θα διδaχθεί κάποτε στα ελληνικά σχολεία αυτή η ιστορία, που θα πρέπει να διαγραφεί βάσει των νέων προτύπων κι από το νου όσων την γνωρίζουν.

Αλλά θα γνωρίζετε πολύ καλά, μια και σπουδασμένος εκεί, ότι η αμερικανική κοινωνία είναι πολυπολιτισμική. Άσχετο αν ο αμερικανικός νότος, προσπαθεί ακόμα να αποβάλει το ρατσιστικο του παρελθόν.

Έτσι προσπαθούν να εξηγήσουν ότι γιαυτό θέλουν να επιβάλλουν με το έτσι-θέλω την δημιουργία πολυπολιτισμικών κοινωνιών ανά τον κόσμο.

Μόνο που τα λόγια διαφέρουν τόσο από τις πράξεις...

Αλλιώς πως εξηγείται η αμερικανική ανάμειξη στην διάλυση της πολυπολιτισμικής Γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας για τη δημιουργία μικρών «εθνικά καθαρών» κρατών;

Ή για να πάμε πιο κοντά στα «δικά μας», (επειδή φυσικά, θα το συζητήσετε το θέμα): Γιατί δημιούργησαν τις συνθήκες εκείνες (ο Κίσιντζερ πάντως αρνήθηκε να αναφερθεί σ’αυτά στο βιβλίο του) ώστε να διαλυθεί το πολυπολιτισμικό κράτος στην Κύπρο, για τη δημιουργία δύο αμιγώς εθνικών;

Κι επειδή, όπως έχετε προαναγγείλει, «οικονομικά αδύνατο κράτος είναι ευεπήφορο (δεν είπατε αυτή τη λέξη επειδή δεν τη γνωρίζετε-αλλά αυτό ενοούσατε) στις πιέσεις για εθνικές υποχωρήσεις», θα πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικός στις παραχρήσεις που θα κάνετε. Επειδή ο ταλαιπωρημένος από τις οικονομικές υποχρεώσεις του, ο ελληνικός λαός, δεν αντέχει κι άλλες ντροπές. Περιμένει ακόμα να δει εκείνο το φως στην άκρη του τούνελ, που του είχε υποσχεθεί ο πατέρας σας - πάνε δύο δεκαετίες και, πια. Μην του έρθει κι ο ουρανός σφοντύλι.

Την οικονομική μας αξιοπρέπεια μας την εκχωρήσατε –για να σωθούμε, δεν λέω- στους Ευρωπαίους εταίρους, που κόπτονται για την ύπαρξη υπερκερδών στις μεγάλες επιχειρήσεις. Υπάρχουν βέβαια και οι εργαζόμενοι που ολοένα βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται. Αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική σας. Τι διάβολο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είσαστε; Κάτι θα θυμάστε από την έννοια «σόσιαλ» από τα πανεπιστημιακά σας χρόνια.

Εκείνο που δεν αντέχει όμως, ο ελληνικός λαός είναι να του πειράξουν κι άλλο την εθνική του συνείδηση. Έχουμε φτάσει στα πατριωτικά μας όρια. Ιδιαίτερα για όσες ανοησίες μας κατηγορούν κάθε χρόνο οι εκθέσεις των χαρτογιακάδων του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Ελπίζω, όταν βρεθείτε σε αμερικανικό έδαφος, να επικρατήσουν τα φιλελληνικά σας αισθήματα και οι πατρικές καταβολές. Όχι της μητέρας σας.


Με κάθε τιμή
Κώστας Μπετινάκης

ΥΓ. Κι εγώ στον σοσιαλισμό πιστεύω.

ΠΗΓΗ: ΣΤΥΞ