Συγγνώμη της Γερμανικής Βουλής για τα δημοσιεύματα.

8/3/10
Συγγνώμη στην Ελλάδα εκ μέρους του Γερμανικού λαού ζήτησε ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ, με επιστολή που απέστειλε στον Έλληνα ομόλογό του Φίλλιπο Πετσάλνικο. Μάλιστα καταδίκασε κάθε ανθελληνικό και προσβλητικό δημοσίευμα που υπήρξε το τελευταίο διάστημα για τη χώρα μας. Δεν δίστασε να απαξιώσει και κάθε δήλωση Γερμανού πολιτικού που στρέφονταν εναντίον των Ελλήνων και διευκρινίζει ότι τα κακεντρεχή σχόλια δεν έγιναν από μέλη της Γερμανικής κυβέρνησης, αλλά από βουλευτές. Στην επιστολή του διευκρινίζει ότι «ορισμένα προκλητικά σχόλια γερμανικών ΜΜΕ δεν θα είχαν γραφτεί, ούτε και ορισμένες απαιτήσεις Γερμανών πολιτικών για αλλαγή πλεύσης θα είχαν διατυπωθεί, εάν επρόκειτο για τους Γερμανούς ψηφοφόρους με δεκαπλάσιο ΑΕΠ στους οποίους επιβάλλονταν ανάλογα μέτρα περικοπών της τάξης των 50 δισ. ευρώ». Ο κ. Λάμερτ εξυμνεί τη χώρα μας και το λαό της κάνοντας, λόγο για «σοβαρότητα» και «θάρρος» που επέδειξαν οι Έλληνες πολιτικοί στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίζουν προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονταν για χρόνια.

Εν τω μεταξύ, τις «εξαιρετικές ελληνογερμανικές σχέσεις» εξήρε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

Ο Έλληνας υπουργός εκτιμά ότι η ένταση των τελευταίων ημερών οφείλεται στο γεγονός ότι μερικές φορές οι πιέσεις και οι κριτικές, που ασκούνται στους Έλληνες πολίτες, αγγίζουν τα όρια της λοιδορίας και της κακεντρέχειας. «Όλα αυτά προκάλεσαν εξάρσεις και παρεξηγήσεις».

Για τις δηλώσεις Πάγκαλου σχετικά με τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Δρούτσας δηλώνει πως «αυτό δείχνει ότι ο ελληνικός λαός πραγματικά αισθάνθηκε ενοχλημένος, αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική σχέση των δύο εθνών».

ΠΗΓΗ: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ