
«Στο δελτίο ταυτότητας κάθε παιδιού θα αναγράφεται από την ημέρα της γέννησής του μια διεύθυνση e-mail» ανέφερε στην εφημερίδα «Μπογκούν» ο Ταϊφούν Ατσαρέρ , επικεφαλής της τουρκικής Εποπτικής Αρχής Πληροφορικής.
Η Τουρκία εξακολουθεί να υιοθετεί μια αρκετά συντηρητική πολιτική απέναντι στη χρήση του Διαδικτύου, εμποδίζοντας την πρόσβαση των πολιτών της σε ιστότοπους όπως το ΥouΤube, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας, το υπουργείο Εσωτερικών της οποίας φιλτράρει κάθε είδηση προτού αυτή «ανεβεί» στον κινεζικό κυβερνοχώρο.
Μηχανή αναζήτησης.
Οπως φαίνεται, όμως, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν στο διαδικτυακό status quo της γείτονος χώρας. Ο απώτερος στόχος της τουρκικής Εποπτικής Αρχής Πληροφορικής είναι, εντός του 2010, να δημιουργήσει τη δική της μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, η οποία θα προσπαθήσει να συναγωνιστεί διαδικτυακούς κολοσσούς όπως το Google, το Υahoo! και η Μicrosoft και θα απευθύνεται σε μουσουλμάνους χρήστες του Διαδικτύου. «Οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν την έδρα τους σε ξένες χώρες και δεν καλύπτουν τις ανάγκες της Τουρκίας. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει και προβλήματα ασφάλειας» εκτίμησε ο κ. Ατζαρέρ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται στο Διαδίκτυο μια μηχανή αναζήτησης απευθυνόμενη αποκλειστικά προς τους μουσουλμάνους: πριν από περίπου έναν μήνα ανακοινώθηκε η λειτουργία της ιστοσελίδας www. imhalal. com, με έδρα την Ολλανδία.
Ενας νέος γενναίος κόσμος ανοίγεται για τις μελλοντικές γενιές των Τούρκων «κυβερνοναυτών». Ενας κόσμος όπου ο μέσος Τούρκος θα μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα το Διαδίκτυο και τις διάφορες εφαρμογές του. Αφού πρώτα όμως έχει πουλήσει την ψυχή του στον Μεγάλο Αδελφό. Με άλλα λόγια «ο Κεμάλ σε παρακολουθεί...».
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ