Με διακομματική συμφωνία η ψήφος των μεταναστών.

22/11/09
Η KYBEPNHΣH δεν πρόκειται να φέρει στη Βουλή και να θέσει προς συζήτηση νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, αν δεν εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή των 200 θετικών ψήφων που απαιτεί το Σύνταγμα για τη θεσμοθέτηση αυτής της διαδικασίας. Αυτό απάντησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Ελευθέριου Αυγενάκη.

Παράλληλα όμως, ο υπουργός υπερασπίστηκε την προγραμματική θέση της κυβέρνησης να δοθεί με νομοσχέδιο δικαίωμα ψήφου σε νόμιμα εγκατεστημένους οικονομικούς μετανάστες μόνον για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι το Σύνταγμα ανάγει τη διάταξη αυτή στη βούληση όχι μιας κυβέρνησης αλλά της Βουλής και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία απλώς για να την πάρει.

Ο κ. Αυγενάκης μίλησε για «ανεκτίμητης αξίας συνεισφορά των αποδήμων, την οποία δεν κατανοεί το ΠΑΣΟΚ». Συνέχισε λέγοντας ότι η Ν.Δ. έφερε την περασμένη άνοιξη νομοσχέδιο για την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των μεταναστών, αλλά το ΠΑΣΟΚ υπαναχώρησε και δεν το υπερψήφισε.

Ο Γιάννης Ραγκούσης ανταπάντησε, λέγοντας ότι «η ψήφιση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τον τρόπο άσκησης του ούτως ή άλλως αναφαίρετου δικαιώματος ψήφου των μεταναστών δεν αφορά την κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης της Ν.Δ. Αν έχετε καλή διάθεση, ελάτε να βρούμε τη χρυσή τομή και τον κοινό τόπο».

ΠΗΓΗ: Express.gr