Τρείς απλοί ΕλληνοΚύπριοι η Μαρούλα Τουμάζου, ο Νικόλαος Καντιλάρης κάτοικοι της Βόρειας καταχόμενης Κύπρου και ο Μιχάλης Τουμάζος από την πολιτεία Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ τόλμησαν να κάνουν αυτό που θα έπρεπε να είχαν κάνει νωρίτερα κάθε Κυπριακής καταγωγής Αμερικανός πολίτης που ζει και έχει δικαίωματα στις ΗΠΑ. Κατέθεσαν αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο εναντίον της Τουρκικής δημοκρατίας διεκδικώντας σε πρώτη φάση ελάχιστη αποζημίωση ύψους 400.000.000.000$ για τις ζημιές που υπέστησαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους διαχρονικά από την εισοβολή του Αττίλα το 1974 μέχρι και σήμερα στην σημερινή κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο!
Την αγωγή κατέθεσε στην Ουάσιγκτον στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ για λογαριασμό των παραπάνω ΕλληνοΚυπρίων ο Κυπριακής καταγωγής αμερικανός δικηγόρος κ. Άθαν. Τσιμπίδης ο οποίος κάλεσε κάθε Κυπριακής καταγωγής πολίτη που ζει σε όλο τον κόσμο και έχει υποστεί ζημία από την συνεχιζόμενη Τουρκική εισβολή και κατοχή να συνυπογράψει την αγωγή αυτή εναντίον της Τουρκίας με βάση την νομική διαδικασία «Class action» η οποία επιτρέπει σε κάθε ένα πολίτη που έχει έννομο συμφέρον να προστεθεί εκ των υστέρων σε μια αγωγή προκειμένου να δυναμώσει η προσπάθεια αυτή εναντίον της Τουρκίας.
Βασικό επιχείρημα στο σκεπτικό της αγωγής που καταθέτουν οι τρεις Κύπριοι, εκτός των άλλων ομοσπονδιακών νόμων και αποφάσεων της γερουσίας και του Κογκρέσου που παραθέτουν στην αγωγή οι εγκαλούντες επικαλούμενοι την παραβιάση τους στις ΗΠΑ βασίζεται κυρίως σε προηγούμενη απόφαση της 4ης Σεπτεμβρίου του Κογκρέσου του 1961 βάση της οποίας απαγορεύεται, η αποστολή στρατιωτικής και μη στρατιωτικής βοήθειας που δίδεται σε άλλες χώρες, να χρησιμοποιείται για παραβίαση των κανόνων διεθνούς δικαίου (παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατοχή και μαζική βία κτλ). Αυτή η απόφαση του Κογκρέσου είναι το γεγονός που δίδει το δικαίωμα αγωγής στους ενάγοντες αφού τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην εισβολή αλλά και σήμερα, στην συνεχιζόμενη κατοχή είναι αμερικανικής κατασκευής κάτι που απαγορεύει η παραπάνω απόφαση του Κογκρέσου.
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
- Το τουρκικό ψευδοκράτος ασχολείται με το μάρκετινκ, τη διαφήμιση και τις πωλήσεις περιουσιών που ανήκουν στους ενάγοντες και σε όσους άλλους έχουν περιουσίες στην Βόρεια Κύπρο.
- Ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε στρατιωτικό εξοπλισμό που αγόρασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την εισβολή στην Κύπρο, (γεγονός που αντίκειται στον νόμο του 1961), και την εκδίωξη των εναγόντων από τις περιουσίες τους.
- Η υποχρέωση της Τουρκίας από την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες αφορά αμυντικούς και όχι επιθετικούς σκοπούς. Αυτό αφορά κάθετι, -πρόσωπο ή περιουσία-που ζημιώθηκε από την χρήση τους αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε επιθετικά από τους κατηγουρουμένους (Τουρκία).
- Από την χρήση του στρατιωτικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκ μέρους του τουρκικού ψευδοκράτους στην Κύπρο, και του τουρκικού στρατού, το ψευδοκράτος συμμετέχει ενεργά στην εμετάλλευση (μάρκετινκ, χρηματοδότηση, πώληση) των περιουσιών των εναγόντων. Για παράδειγμα, η εταιρεία, REMAX ή η τράπεζα HSBC έχουν ωφέλεια από την παράνομη αυτή εκμετάλλευση.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ (ΕΝΑΓΟΝΤΩΝ) ΤΡΙΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ
1. Να αναγνωριστεί η αγωγή ως «class action» σύμφωνα με το FRCP 23.
2. Ελάχιστη αποζημίωση ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
3. Ασφαλιστικά μέτρα για το ψευδοκράτος απαγορεύοντας την εκμετάλλευση των περιουσιών που ανήκουν στους ενάγοντες.
4. Να καταβάλουν οι κατηγορούμενοι τα χρήματα που έχουν κερδίσει από το παράνομο εμπόριο.
5. Την καταβολή των εξόδων της δίκης και του δικηγόρου.
6. Να αποδώσει το δικαστήριο, κατά την κρίση του, περαιτέρω δικαιοσύνη.
Η υπόθεση εδώ και λίγες ημέρες -από τα μέσα Οκτωβρίου- στην Τουρκία καθημερινά προσλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο το θεμα είναι σχεδόν ανύπαρκτο ενώ δειλά-δειλά κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα συγκεχυμένα δημοσιεύματα στον Κυπριακό Τύπο.
Έρευνα: Δέσποινα Συριοπούλου
ΠΗΓΗ: greekamericannewsagency.com