"Θα επανιδρύσουμε τα Βαλκάνια!!!"
Ο Νταβούτογλου αποδέχεται την εμπλοκή της Τουρκίας στο Κόσοβο και στην Βοσνία!!!
Η ταχύτητα και το εύρος των διπλωματικών προσπαθειών της Άγκυρας, έχουν αφήσει Δυτικούς αλλά και Τούρκους αναλυτές να απορούν, εάν η κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί να χειριστεί με την ίδια επιδεξιότητα όλα τα μέτωπα που έχει ταυτόχρονα ανοίξει.
Μέσα σε έναν μήνα, με σχεδόν φρενήρεις ρυθμούς, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, συμμετείχε αρχικά σε μία παράσταση φιλίας με την Συρία, εγκαινιάζοντας το άνοιγμα των συνόρων.
Μετά, πραγματοποίησε μία πολύ προβεβλημένη επίσκεψη στην περιοχή των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ. Και στη συνέχεια, υπέγραψε μία συμφωνία ορόσημο για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Αρμενία.
Κι ενώ η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στα ταξίδια αυτά, αλλά και στις ολοένα πιο στενές επαφές της κυβέρνησης Ερντογάν με το Ιράν, ο Νταβούτογλου έβρισκε χρόνο να δηλώσει επανειλημμένα το ενδιαφέρον του για τα Βαλκάνια, το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια, την Αλβανία, αλλά κυρίως την Βοσνία.
Από τα μέσα του καλοκαιριού, ο τούρκος υπουργός εξωτερικών έχει αρχίσει να ασχολείται εντατικά με την κλιμακούμενη πολιτική κρίση στη Βοσνία, εν όψει της εκπνοής της Συνθήκης του Ντέιτον, που καθόριζε το καθεστώς της μετά τον πόλεμο του ’92. Και οι Τούρκοι διπλωμάτες διατύπωναν σε όλους τους τόνους την άποψη ότι «η Βοσνία θα μπορούσε στο άμεσο μέλλον να γίνει το επίκεντρο σοβαρών εξελίξεων».
Οι «κληρονόμοι»
Η προσπάθεια της Άγκυρας να αναλάβει κεντρικό ρόλο σε μία εστία διαρκούς έντασης στην καρδιά της Ευρώπης, αφενός περιορίζοντας το «παιχνίδι» για την Μόσχα και αφετέρου ενισχύοντας τη θέση της έναντι των Βρυξελλών, έγινε σαφής από τις αλλεπάλληλες επαφές και τα ταξίδια το9υ Αχμέτ Νταβούτογλου στην περιοχή, κυρίως όμως αυτό που έκανε στα μέσα Οκτωβρίου στο Σεράγιεβο.
Μιλώντας σε συνέδριο με τίτλο «Η οθωμανική κληρονομιά και η μουσουλμανική κοινότητα των Βαλκανίων σήμερα», γύρισε πίσω στην Ιστορία. «Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», είπε, «στον 16ο αιώνα, η περιοχή των Βαλκανίων έγινε το επίκεντρο της πολιτικής σκηνής. Αυτή ήταν η χρυσή εποχή των Βαλκανίων. Και δεν το λέω αυτό επειδή είμαστε οι κληρονόμοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά επειδή είναι ιστορικό γεγονός. Θέλουμε μία νέα κατάσταση στα Βαλκάνια, ου να βασίζεται στον πολιτικό διάλογο, την οικονομική ανεξαρτησία, τα συνεργασία, την ενσωμάτωση, την πολιτιστική αρμονία και την ανεκτικότητα. Έτσι ήταν τα Βαλκάνια την εποχή των Οθωμανών. Θα επανιδρύσουμε αυτά τα Βαλκάνια»!!!
Κάνοντας τη δική του αναδρομή στην ιστορία εκείνης της περιόδου, ο Νταβούτογλου τόνισε σχεδόν σε κάθε του φράση στους Βόσνιους μουσουλμάνους ότι οι Τούρκοι είναι κάτι παραπάνω από φίλοι τους… «Τι είναι η Τουρκία;», αναρωτήθηκε, απαντώντας με έμφαση: «Η Τουρκία είναι μία μικρογραφία των Βαλκανίων, μία μικρή Μέση Ανατολή, ένας μικρός Καύκασος. Περισσότεροι είναι οι Βόσνιοι που ζουν στην Τουρκία, απ’ ότι στη Βοσνία. Περισσότεροι Αλβανοί ζουν στην Τουρκία απ’ ότι στην Αλβανία, περισσότεροι Τσετσένοι ζουν στην Τουρκία απ’ ότι στην Τσετσενία. Γιατί; Λόγω της οθωμανικής μας κληρονομιάς… Για όλους τους μουσουλμάνους σε αυτές τις περιοχές, η Τουρκία είναι ένας ασφαλής παράδεισος. Η πατρίδα. Η Ανατολία ανήκει σε εσάς, Βόσνιοι αδελφοί και αδελφές μας. Και να είστε βέβαιοι ότι το Σεράγεβο ανήκει σε εμάς».
Καβάλα στ’ άλογα
Ο Νταβούτογλου αναφέρθηκε πάλι και πάλι στην «ιστορική κληρονομιά» της Τουρκίας, πράγμα που μετέφερε και στη συνάντηση που είχε στη Ζυρίχη με την Χίλαρι Κίντον, στην τελετή υπογραφής της ιστορικής συμφωνίας με τους Αρμένιους. Ο Νταβούτογλου, γράφει η επιθεώρηση «Stratfor» κατέστησε σαφές στην αμερικανίδα ομόλογό του πως ό,τι συμβαίνει στο Σεράγιεβο αποτελεί ζήτημα της εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, περιχαρακώνοντας την σφαίρα επιρροής της Άγκυρας.
«Ένας δυτικός διπλωμάτης αναρωτήθηκε», είπε ο Νταβούτογλου, «γιατί αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον. Γιατί παρεμβαίνουμε σαν αλεξιπτωτιστές στο πρόβλημα. Κι εγώ είπα ότι δεν φθάσαμε στη Βοσνία με αλεξίπτωτα, αλλά καβάλα στ’ άλογα και μείναμε εκεί για να μοιραστούμε με τους Βόσνιους την ίδια μοίρα! Ό,τι συμβαίνει στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή είναι και δικό μας πρόβλημα».
Και για να δώσει προφανώς έμφαση σε αυτή την πολιτική, ο τούρκος υπουργός εξωτερικών, όπως είπε, καθιέρωσε συναντήσεις μία φορά το μήνα με τον Βόσνιο, αλλά και τον Σέρβο ομόλογό του. Ήδη έγινε ένα ραντεβού στις αρχές Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, το επόμενο θα γίνει στο Σεράγεβο στις 14 Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο στο Βελιγράδι. Η πολιτική επιρροή της Άγκυρας είναι πλέον έντονη και στην Αλβανία και στο Κόσσοβο, όπου ήδη υπάρχει σημαντική δραστηριότητα Τούρκων επιχειρηματιών.
Την κινητικότητα αυτή παρακολουθούν με άγρυπνο μάτι και οι Βρυξέλλες, που μέχρι τώρα πίστευαν ότι δεν υπάρχει λόγος για γρήγορες αποφάσεις. Τώρα όμως, με τη Ρωσία από τη μία μεριά να μοιράζει χρήματα και υποστήριξη στην Σερβία και την Τουρκία από την άλλη να δηλώνει στην Αλβανία, το Κόσσοβο και τη Βοσνία ότι βρίσκονται υπό την προστασία της, οι χώρες αυτές έχουν εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην επιλογή μίας μακράς και αβέβαιης πορείας προς την ένταξή τους στην Ε.Ε..
«Η εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας», τόνισε ο Νταβούτογλου, «για έναν διπλωμάτη κάποιας άλλης χώρας μπορεί να είναι ένα τεχνικό θέμα. Για εμάς είναι θέμα ζωής και θανάτου. Είναι τόσο σημαντική όσο η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας».
Της Αθηνάς Κουφοπάνου
ΠΗΓΗ: kostasxan.blogspot.com