Την άποψη ότι η μουσουλμανική παράδοση αποτελεί φραγμό στην ενσωμάτωση της τουρκικής κοινότητας στη γερμανική κοινωνία, εκφράζει η γνωστή γερμανίδα (Τούρκικης καταγωγής) κοινωνιολόγος, Νέκλα Κελέκ.
Η οικογένεια της πήγε στη Γερμανία ως μετανάστες, το 1967 όταν η Κελέκ ήταν 9 ετών.
Σπούδασε κοινωνιολογία, έγινε δραστήρια φεμινίστρια και διαφώνησε δημόσια με την καταπίεση των γυναικών στο Ισλάμ. Έχει επικριθεί έντονα από ισλαμικές οργανώσεις για αυτό, ειδικά επειδή είναι πεπεισμένη ότι υπάρχει πολύ μικρή συμβατότητα ανάμεσα στα Δυτικά και Ισλαμικά ιδεώδη.
Η Κελέκ είναι μία από τις ελάχιστες Γερμανίδες με τουρκικές ρίζες που ανοιχτά επικρίνουν συγκεκριμένες ισλαμικές παραδόσεις και δηλώνουν ότι η μουσουλμανική παράδοση είναι φραγμός στην ενσωμάτωσή τους τόσο στη Γερμανία, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η Κελέκ πιστεύει ότι η Γερμανία δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει αυτές τις δομές, οι οποίες επιβεβαιώνονται στους γάμους και σε ακραίες περιπτώσεις στους «φόνους τιμής», όταν κόρες και αδελφές αντιμετωπίζονται ως ντροπή για την οικογένεια.
Σύμφωνα με την κοινωνιολόγο, οι γερμανοί βρίσκονται σε σοκ επειδή «ποτέ δεν σκέφτηκαν ότι οι άνθρωποι που θα έλθουν στην χώρα τους θα τους πουν: θέλουμε περισσότερα από προστασία και λεφτά, θέλουμε να επιβάλλουμε τους νόμους μας εδώ».
ΠΗΓΕΣ:
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι μουσουλμανικές αξίες εμπόδιο στην κοινωνική ενσωμάτωση των Τούρκων.
WIKIPEDIA: Necla Kelek