Βρέθηκαν άταφα οστά στον Πενταδάκτυλο.

7/3/10
Πιστεύεται ότι ανήκουν σε καταδρομείς που έπεσαν μαχόμενοι
ΔΕΚΑλείψανα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στον Πενταδάκτυλο επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι εθνοφρουροί έπεσαν μαχόμενοι εναντίον του τουρκικού στρατού και παρέμειναν άταφοι από την περίοδο της τουρκικής εισβολής, το 1974. Τα λείψανα δεν είναι ολοκληρωμένα, είτε λόγω βομβαρδισμού, είτε για άλλους λόγους.

Τα άταφα οστά βρέθηκαν σε βουνοκορφές και περισυνελέγησαν από τα δύο συνεργεία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Λείψανα βρέθηκαν και στις δύο πλευρές του Πενταδακτύλου, δηλαδή και προς την πλευρά της Κερύνειας και προς την πλευρά της Λευκωσίας. Μερικά από τα λείψανα βρέθηκαν κοντά στο σημείο όπου υπάρχουν ραντάρ των Τούρκων. Δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια των εργασιών που διεξάγονται να βρεθούν και άλλα οστά, τα οποία θα οδηγηθούν για ολοκλήρωση των λειψάνων (για όσα μπορούν να γίνουν) και ακολούθως για ταυτοποίηση με τη μέθοδο DΝΑ.

Μέχρι σήμερα πάντως τα οστά ήταν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και τμήματα τους βρέθηκαν καλυμμένα, γεγονός που αποδίδεται στη σκόνη που επικάθησε με την πάροδο του χρόνου. Δεν φαίνεται να είχαν θαφτεί ποτέ, αλλά ούτε και πιστεύεται ότι την περίοδο της εισβολής οι Τούρκοι έθαψαν τους Ελληνοκύπριους νεκρούς.

Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό κατά πόσον τα λείψανα ανήκουν σε αγνοούμενους ή σε πεσόντες για τους οποίους υπήρχαν μεν πληροφορίες ότι σκοτώθηκαν, χωρίς ωστόσο να έχουν ανευρεθεί. Στη συγκεκριμένη περιοχή έδρασαν καταδρομείς της 31ης και της 33ης Μοίρας αν και δεν αποκλείεται μέρος των λειψάνων να ανήκει και σε στρατιώτες άλλων μονάδων. Η 33η Μοίρα Καταδρομών έχασε 66 άνδρες το 1974, περιλαμβανομένου του ταγματάρχη Καστάνη Γεώργιου, ο οποίος έπεσε στον Άγιο Ιλαρίωνα. Από τους 66 στρατιώτες, οι 14 έπεσαν στον Πενταδάκτυλο, στον Άγιο Ιλαρίωνα και στην Άσπρη Μούττη, ενώ οι υπόλοιποι κυρίως στην Κερύνεια, στον Άγιο Γεώργιο και στον Καραβά.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ