«Βέτο» της Αθήνας σε τούρκο διοικητή στη Λάρισα.

7/3/10
Η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο αλλάζει τη στάση της κυβέρνησης για το νατοϊκό υποστρατηγείο
Σε άσκηση «βέτο» στην παρουσία τούρκου διοικητή στο υποστρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα προσανατολίζεται η Αθήνα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος αντιλαμβάνεται ότι λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί την εναλλαγή έλληνα και τούρκου διοικητή στο νατοϊκό υποστρατηγείο της Λάρισας στην υπό διαμόρφωση νέα δομή του ΝΑΤΟ. Στρατιωτικές πηγές προσθέτουν μάλιστα ότι «για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου», το οποίο έχει ανάψει το «πράσινο φως» στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας να προχωρήσει.

Ο βασικός λόγος που οδηγεί την Αθήνα να επανεξετάσει τη στάση της, ανατρέποντας τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί επί κυβερνήσεως Καραμανλή, είναι η εμμονή της Αγκυρας να επιβάλει τη συνδιαχείριση της επιχειρησιακής ευθύνης του Αιγαίου μέσω ΝΑΤΟ. Αυτό αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη παραβατικότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με την πρόσφατη είσοδο αεροσκαφών στο πεδίο βολής Ανδρου εν ώρα ασκήσεων, αλλά και την... επιστροφή των παρενοχλήσεων δι΄ ασυρμάτου σε πτητικά μέσα της FRΟΝΤΕΧ που περιπολούν στο Αιγαίο για λαθρομετανάστες.

Ενδεικτική της επιθυμίας της Αγκυρας να μοιράσει το Αιγαίο «στη μέση» είναι η άτεγκτη στάση της στις διαπραγματεύσεις για την επιχειρησιακή διασύνδεση (connectivity) των ραντάρ Ελλάδος και Τουρκίας στο πλαίσιο της νέας δομής. Η Αγκυρα επιθυμεί να εντάξει στα ραντάρ που θα διασυνδεθούν ορισμένα που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές, με σκοπό αυτά να «βλέπουν» όσο βαθύτερα γίνεται προς δυσμάς. Ωστόσο η Αθήνα ετοιμάζεται να διαμηνύσει στους συμμάχους της ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και ότι δεν θα αποδεχθεί τη διαμόρφωση ειδικού καθεστώτος στην περιοχή. Οπως έχουν άλλωστε δηλώσει επανειλημμένως τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μπεγλίτης, «τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί, ώσπου να συμφωνηθούν όλα».

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ «ΚΡΙΣΗΣ»
Φεβρουάριος 2009: Κατ΄ αρχήν συμφωνία σε επίπεδο Στρατιωτικής Επιτροπής για εναλλαγή ανά εξάμηνο έλληνα και τούρκου διοικητή στο υποστρατηγείο της Λάρισας. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι αυτή εξισορροπείτο από το ότι η Αθήνα είχε εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα την παρουσία έλληνα διοικητή στη Λάρισα για τα πρώτα δύο χρόνια μετά την έγκριση της νέας δομής, καθώς και τη θέση του επιτελάρχη στο αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης.

Μάιος 2009: Σε νέα συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής, ενώ είχε αρχικά συμφωνηθεί ότι, όταν θα ορίζεται έλληνας διοικητής στο CΑΟC της Λάρισας, υποδιοικητής θα είναι Αμερικανός, οι ΗΠΑ υπαναχώρησαν, παραχωρώντας τη θέση στους Τούρκους. Με τον τρόπο αυτόν όμως οι Τούρκοι θα έχουν το ένα εξάμηνο τη διοίκηση του υποστρατηγείου, ενώ όταν θα υπάρχει έλληνας διοικητής αυτοί θα έχουν τη θέση του υποδιοικητή.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ