Οι Τούρκοι βάζουν πλάτη στη σκοπιανή αδιαλλαξία.

2/3/10
Την πλήρη στήριξη στην προσπάθεια της ΠΓΔΜ να διαφυλάξει το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στον πρόεδρο των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ σε συνάντηση που είχαν στην Ουκρανία την προηγούμενη Πέμπτη.
Το γεγονός αντιμετωπίζεται από διπλωματικές πηγές ως επίδειξη ισχύος εκ μέρους της ΠΓΔΜ και ως ενίσχυση του άξονα Άγκυρας-Σκοπίων, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην Αθήνα.

Η είδηση αποκαλύφθηκε από ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού των Σκοπίων Kanal5 υπό τον τίτλο “Η Τουρκία κατά του erga omnes”. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την προηγούμενη Πέμπτη στην Ουκρανία ο κ. Νταβούτογλου διαβίβασε στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ την πάγια θέση της κυβέρνησής του ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τις θέσεις της σχετικά με το όνομα, όποιο και αν είναι το τίμημα, ακόμη και αν η ΠΓΔΜ αποδεχθεί τις ελληνικές προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ υπό το συνταγματικό όνομα θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη σχετική απόφασή τους και να αναγνωρίσουν τη χώρα υπό το νέο της όνομα. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, η δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έχει ως εξής: “Από την αρχή η θέση μας είναι ότι οι χώρες έχουν το δικαίωμα σε δικό τους όνομα και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και γι’ αυτό σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς η Τουρκία τίθεται υπέρ του συνταγματικού ονόματος και σας αναγνωρίζει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό διαφαίνεται και από όλα τα έγγραφα. Ελπίζω πως αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο και ότι η Μακεδονία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό της όνομα”.

ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ