Γιόζεφ Άκερμαν: Ο γερμανός μεγαλοτραπεζίτης αγοράζει… Σαμοθράκη

8/3/10
Ο πρόεδρος της Deutsche Bank έρχεται στην Ελλάδα από τα παιδικά του χρόνια για διακοπές. Πλέον εκτιμάται πως μοναδικός του προορισμός θα είναι η Θράκη και ιδιαίτερα η Σαμοθράκη.
Σεπτέμβριος 2009. Σε μία από τις ακτές της βορειοανατολικής Σαμοθράκης μία παρέα απολαμβάνει το ούζο της με θέα το Βόρειο Αιγαίο. Ένας εκ των συνδαιτυμόνων βγάζει ξαφνικά το πουκάμισό του και είναι έτοιμος να βουτήξει στη θάλασσα. Το σκηνικό δεν θα είχε ενδιαφέρον εάν ο πρωταγωνιστής δεν ήταν ο ισχυρός άντρας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν!

“Είναι ερωτευμένος με τη Σαμοθράκη και με τη Θράκη γενικότερα, έχει εντυπωσιαστεί”, επιβεβαίωσαν στη “ΜτΚ” όλοι όσοι συναντήθηκαν μαζί του στο νησί, όπως και όλοι όσοι από τη Θράκη εξακολουθούν να διατηρούν επαφές μαζί του. Την ώρα όμως που το σύνολο των γερμανών πολιτικών και τραπεζιτών προαναγγέλλουν χρεοκοπία της χώρας μας, χρεώνοντας μύρια όσα στο οικονομικό μας σύστημα, είναι αλήθεια πως ο κ. Άκερμαν εκφράζει ζωηρό ενδιαφέρον μέχρι και ν’ αγοράσει εξοχικό στο νησί της φτερωτής Νίκης.
“Εντυπωσιάστηκε από το νησί, με ρωτούσε τα πάντα σχετικά με αυτό, γνώρισε τους κατοίκους, τη φιλοξενία μας”, περιέγραψε ο δήμαρχος Σαμοθράκης Γιάννης Πετρούδας. Όταν βρέθηκαν στο γεύμα που παρατέθηκε στο περιθώριο του 1ου οικονομικού φόρουμ Θράκης, ο πρόεδρος της Deutsche Bank “ρούφηξε” όσες πληροφορίες μπόρεσε να πάρει για τη ζωή στο νησί. Από τον πληθυσμό, την ενασχόληση των κατοίκων, το πλήθος των αιγοπροβάτων, τα κτήματα που υπάρχουν, ακόμη και για υπερβόσκηση, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο, την πορεία του νησιού στους αιώνες. “Εγώ πιστεύω ότι θέλει να μείνει εδώ, δεν έχει αγοράσει σπίτι απ’ όσο γνωρίζω, αλλά έδειξε πως ενδιαφέρεται”, συμπλήρωσε ο δήμαρχος.
Η κουβέντα για το ενδιαφέρον του να αναζητήσει εξοχικό στη Σαμοθράκη ξεκίνησε όταν ο ίδιος, στη χαλαρή παρέα του νησιού, μεταξύ ούζου και κρασιού, το ανέφερε ως επιθυμία του. Η θέλησή του να επισκεφτεί πάλι το νησί τον προσεχή Μάιο, οπότε είχε προγραμματιστεί να γίνει πάλι το φόρουμ αλλά μάλλον θα αναβληθεί, φούντωσε τα σενάρια για αγορά σπιτιού. “Είναι αλήθεια ότι ψάχνει. Τρελάθηκε με τη Σαμοθράκη και γι’ αυτό εκδήλωσε ενδιαφέρον”, τόνισαν παρόντες στις κουβέντες του γερμανού τραπεζίτη. “Θέλει να πάρει σπίτι. Τον επηρέασε η ζωή στο νησί, η ησυχία του. Αυτά που του είπαμε αλλά και αυτά που είδε”, επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Έβρου Νίκος Δαστερίδης, ο οποίος επίσης ήταν μαζί με τον Άκερμαν καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Θράκη.
Ο πρόεδρος της Deutsche Bank κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θράκη, όπου αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και ήταν ο κεντρικός ομιλητής του φόρουμ, του οποίου είναι επίτιμο μέλος, δεν περιορίστηκε στην επιθυμία να βουτήξει στη θάλασσα παραβαίνοντας το… πρωτόκολλο. Χόρεψε θρακιώτικους χορούς και όπως περιέγραψε η ιδρυτής του φόρουμ, που διετέλεσε στέλεχος στη γερμανική Τράπεζα, Θρακιώτισσα Κατερίνα Καραγιάννη, “ταξίδεψε μέχρι το νησί με το πλοίο της γραμμής και συνωστίστηκε μαζί με τους επιβάτες, για να ακούσει το μουσικό συγκρότημα που είχαμε μαζί μας. Δεν τον γνώριζαν οι υπόλοιποι, αλλά συμπεριφέρθηκε απολύτως ανθρώπινα”.
Η γνωριμία του με την Κατερίνα Καραγιάννη, που είναι γόνος μεταναστών, η οποία ασχολείται πλέον μόνο με τη διοργάνωση του φόρουμ της Θράκης, ήταν καταλυτική, για να ζωηρέψει το ενδιαφέρον του Άκερμαν να καταφεύγει σε ένα εξοχικό στο νησί της Νίκης. “Την ερωτεύτηκε τη Σαμοθράκη, είναι ένας χώρος που έχει θετική ενέργεια, όπως είπε. Ενέργεια που πήρε ειδικά όταν επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο”, περιέγραψε η κ. Καραγιάννη. Σχετικά με το ενδιαφέρον του με το σπίτι, η ίδια, ως συνεργάτιδά του, επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, λέγοντας πως “το είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου, δεν γνωρίζω αν ισχύει”.

Το φόρουμ
Πάντως ο Γιόζεφ Άκερμαν είναι αλήθεια πως έρχεται στην Ελλάδα από τα παιδικά του χρόνια για διακοπές. Ακόμη και με τους πρόσκοπους ερχόταν σε ελληνικά νησιά, ενώ και τώρα κάθε δύο χρόνια περνά ένα διάστημα του καλοκαιριού. Πλέον εκτιμάται πως μοναδικός του προορισμός θα είναι η Θράκη και ιδιαίτερα η Σαμοθράκη. Άλλωστε, έχει εκφράσει την επιθυμία να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το οικονομικό φόρουμ και να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της κ. Καραγιάννη, να γίνει ανάλογο του Νταβός της Ελβετίας.
“Θεωρώ πως η Θράκη είναι το σημαντικότερο κομμάτι της Ευρώπης”, τόνισε η κ. Καραγιάννη, η οποία με περηφάνια συστήνεται πως κατάγεται από το Θούριο Ορεστιάδας. “Είπα ακόμη και στον Άκερμαν πως έχουμε μία ιδιαίτερη ταύτιση με την πατρίδα μας. Δεν λέμε ότι είμαστε από την Ελλάδα, αλλά από τον Έβρο, από το Θούριο”. Όσο η ίδια γνωρίζει τον πρόεδρο της γερμανικής Τράπεζας, “είναι φιλέλληνας, μιλά όσο μπορεί αρχαία ελληνικά και λατρεύει την Οδύσσεια”. Γι’ αυτό όμως που εντυπωσιάστηκε ήταν η συναναστροφή του με τους κατοίκους του Έβρου και ειδικά της Σαμοθράκης. “Δεν γκρίνιαξε για τίποτε. Ξέχασε τις σαμπάνιες και τα πολυτελή αυτοκίνητα, μπήκε μέσα στον κόσμο, χόρεψε μαζί του, στριμώχτηκε με άλλους, έδειξε πόσο προσιτός στον λαό είναι”, κατέληξε.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ