Τι συμβαίνει στη Βόρειο Ήπειρο;

18/1/10
Ενώ οι Ορθόδοξοι και γενικά όλοι οι Χριστιανοί ανά τον κόσμο εορτάζουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, στη Βόρειο Ήπειρο οι αλβανικές αρχές δεν αφήνουν ήσυχο τον Ελληνισμό να εορτάσει. Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί από την άσκηση δίωξης εκ μέρους της Εισαγγελίας της Αυλώνας κατά του Δημάρχου της Χειμάρρας και Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, του μαχητικού Βασίλη Μπολάνου.

Ο Μπολάνος έχει μπει στο στόχαστρο των αλβανικών εθνικιστικών κύκλων εδώ και αρκετά χρόνια. Αρκεί να θυμηθούμε τη βία και την καλπονοθεία που χρησιμοποιούσε η αλβανική αστυνομία κάθε φορά που γινόταν εκλογική αναμέτρηση στην ελληνικότατη Χειμάρρα. Σήμερα το ... αμάρτημα του Μπολάνου είναι η παραχώρηση δημοτικής έκτασης, την οποία διεκδικεί το αλβανικό δημόσιο για να τη δώσει σε αλβανούς από το Κόσσοβο και άλλους μέτοικους, τους οποίους χρησιμοποιεί για να αλλοιώσει την ελληνικότητα του πληθυσμού.

Το ζήτημα των περιουσιών των Ελλήνων που ζουν στην Αλβανία είναι μεγάλο και οφείλεται στην κρατικοποίηση των ιδιωτικών περιουσιών κατά την περίοδο του κομμουνισμού. Οι Βορειοηπειρώτες έχουν έγγραφα που αποδεικνύουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους, αλλά τα αλβανικά δικαστήρια εκδίδουν αποφάσεις υπέρ μουσουλμάνων καταπατητών.

Και φυσικά δεν είναι αυτή η μόνη ένδειξη κακοπιστίας εκ μέρους των διαδοχικών κυβερνήσεων, οι οποίες εναλλάσσονται στα Τίρανα. Στον θρησκευτικό και εκπαιδευτικό τομέα ο Ελληνισμός αντιμετωπίζεται με αρνητικό πνεύμα, ενώ διατηρούνται οι «μειονοτικές ζώνες» που είχαν καθιερώσει οι δικτάτορες Χότζα και Αλία. Ενώ η Ελλάς δείχνει το φιλικό της πρόσωπο σε κάθε ευκαιρία και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Αλβανών εργαζομένων, δυστυχώς τα Τίρανα δεν ανταποδίδουν την καλή συμπεριφορά.

Τούτο φαίνεται όχι μόνον στον τρόπο αντιμετωπίσεως των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, αλλά και στη συνεχή υποδαύλιση των διεκδικήσεων των Τσάμηδων, οι γονείς των οποίων υπήρξαν συνεργάτες των Γερμανοϊταλών στη Θεσπρωτία κατά τόν Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ελλάς πρέπει να διακηρύξει με κάθε τρόπο ότι η οικονομική ενίσχυση της γείτονος, η ενδυνάμωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και η μελλοντική ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνούν μέσα από την έμπρακτη βελτίωση των συνθηκών ζωής και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Κωνσταντίνος Χολέβας - Πολιτικός Επιστήμων