Στην Δανία απαγόρευσαν την μπούργκα, στην ελληνική Δανία του Νότου μάχονται να μας την επιβάλλουν.

21/1/10
Δανία: «μπούρκα και νικάμπ τέλος»
Η μπούρκα και το νικάμπ δεν έχουν θέση στη Δανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση «βρίσκεται στη διαδικασία της συζήτησης των μέτρων» για να περιοριστούν οι δημόσιες εμφανίσεις μουσουλμάνων γυναικών που καλύπτουν όλο το σώμα τους.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: η μπούρκα και το νικάμπ-της μαντίλας που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο- δεν έχουν θέση στην κοινωνία της Δανίας. Συμβολίζουν μία αντίληψη της γυναίκας και της ανθρωπότητας στην οποία είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και θέλουμε να την καταπολεμήσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δανίας.

Η κοινωνία της Δανίας είναι «δημοκρατική και ανοιχτή κοινωνία, που αντικρίζει κατάματα το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται, είτε σε μία σχολική κοινωνία, είτε στον χώρο εργασίας», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν. «Γι αυτό θέλουμε να καταργήσουμε αυτή την αμφίεση στην κοινωνία της Δανίας», αναγνωρίζοντας πάντως ότι υπάρχουν «νομικοί περιορισμοί» για να επιβληθεί η πλήρης απαγόρευση.

Οι δηλώσεις του Δανού πρωθυπουργού έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που δείχνει ότι είναι ελάχιστες - περίπου 100 έως 200 - οι γυναίκες στη Δανία που επιλέγουν αυτή την αμφίεση. Στη Δανία ζουν περίπου 100.000 μουσουλμάνες, αλλά μόνο το 0,15% από αυτές δηλώνει ότι θα φορούσε νικάμπ. Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ