Ανιθαγενής!

20/1/10
Μελετώντας το ζήτημα της παραχώρησης ή της απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας ή υπηκοότητας ή ό,τι άλλο θέλετε - βλέπετε και οι λέξεις είναι κομματικά έγχρωμες - σε παράνομους ή νόμιμους ή νομιμοποιημένους μετανάστες ή οικονομικούς μετανάστες ή λαθρομετανάστες, πιστεύω να κάλυψα όλες τις εκδοχές, κατέληξα στο εξής συμπέρασμα:
Εφόσον η προσφάτως εκλεγείσα Κυβέρνηση, δια στόματος Πρωθυπουργού, αναγνωρίζει ως ανθρώπινο δικαίωμα την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε ξένους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους που βρέθηκαν στη χώρα μας ως μετανάστες και ορθώς - ως ανθρώπινο δικαίωμα - δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί σε δημοψηφισματική διαδικασία, κάθε αντίρρηση ή διατύπωση άλλης άποψης κινδυνεύει αυτομάτως να χαρακτηριστεί ρατσιστική ή φασιστική. Εύλογο και απολύτως θεμιτό, εφόσον ως κοινωνία, ως Κράτος αλλά και ως μέλη της διεθνούς κοινότητας έχουμε αναγνωρίσει και αναλάβει να προστατεύουμε ένα μίνιμουμ σύνολο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε αυτή τη λογική, κάθε συζήτηση για τον πυρήνα του ζητήματος - δηλαδή το μείζον ερώτημα αν θα δοθεί ή όχι με κάποια διαδικασία η ελληνική ιθαγένεια σε αλλοδαπούς - καθίσταται άνευ αντικειμένου, όπως θα ήταν άνευ αντικειμένου να συζητήσουμε για παράδειγμα αν θα προστατεύεται στη χώρα μας η ιδιοκτησία, ή η ατομική ελευθερία ως ανθρώπινα δικαιώματα και αυτά. Αντιθέτως, η διαβούλευση θα μπορούσε να συνεχιστεί μόνο για τα τεχνικά μέρη του νομοσχεδίου, δηλαδή τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί κάποιος ώστε να λάβει την ελληνική ιθαγένεια. Μέχρι εδώ είμαι σίγουρος ότι έχασα τους μισούς μου αναγνώστες.

Ως ανθρώπινο δικαίωμα όμως - φαντάζομαι - ότι η ελληνική ιθαγένεια, γιατί δεν γνωρίζω αν θα μπορούσε κανείς να διεκδικήσει την αμερικανική, τη γερμανική ή τη ρώσικη ιθαγένεια ως ανθρώπινο δικαίωμα, λειτουργεί και καλύπτει το σύνολο των κατοίκων αυτής της χώρας. Συνεπώς και τους γεννηθέντες ή με άλλο τρόπο αποκτήσαντες την ελληνική ιθαγένεια μέχρι σήμερα. Από τον Μπουμπλή και τον Καποδίστρια, μέχρι εμένα κι εσένα. Για εσένα δεν είμαι σίγουρος. Αφού λοιπόν είναι ανθρώπινο δικαίωμα, εκτιμώ ότι μπορώ να το διεκδικήσω, να το διαχειριστώ να το κάνω ό,τι θέλω κι εγώ για τον εαυτό μου. Λοιπόν εγώ επειδή δεν θέλω να χαρακτηριστώ ούτε ρατσιστής, ούτε ξενόφοβος ούτε τίποτα, θα ήθελα όχι να αποκτήσω αλλά να διερευνήσω κατά πόσο θα μπορούσα να διεκδικήσω μια άλλη ιθαγένεια, παραιτούμενος της -κατά τύχη αγαθή- κτηθείσας από γεννήσεως ελληνικής. Δε θέλω να θίξω το ανθρώπινο δικαίωμα των φιλτάτων μεταναστών να μοιραστούν το "κοινό των Ελλήνων" απλά εγώ θα ήθελα να γνωρίζω αν μπορώ να συμμετάσχω σε ένα άλλο "κοινό", παραιτούμενος του δικαιώματος να κατέχω την ελληνική ιθαγένεια. Δεν το γνωρίζω το θέμα, οπότε κάθισα κι έφτιαξα μια αγγελία. Για κάθε ενδιαφερόμενο. Απλή και κατανοητή.

"Αβάδιστος πολίτης ελληνικής ιθαγενείας, μέτοχος -εξ' εκπαιδεύσεως - της ελληνικής παιδείας, πρόθυμος να μετάσχει και οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής παιδείας, αναζητά νέα ιθαγένεια με χαμηλότερο spread 10ετούς ομολόγου, με λιγότερο διεφθαρμένο δημόσιο τομέα, με ορθολογικότερη χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, με λίγο περισσότερο παρεχόμενο σεβασμό και προστασία στους ιθαγενείς πολίτες της και με σχετικά αξιόπιστο πολιτικό προσωπικό. Θα προτιμηθούν προτάσεις με δίκαιες οικονομικές απολαβές για παροχή εργασίας και με ανθρώπινου επιπέδου κρατική περίθαλψη, ενώ στα απαραίτητα προσόντα περιλαμβάνεται και η εξασφάλιση της ελευθερίας κίνησης του πολίτη στους δρόμους, χωρίς να εμποδίζεται από διάφορες διαμαρτυρόμενες - αλλά πολλαπλώς επιχορηγούμενες - κοινωνικές ομάδες. Θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα προτάσεις με σταθερό φορολογικό σύστημα - 5ετίας και άνω - σταθερό εκπαιδευτικό σύστημα, κατά προτίμηση δημόσιο, καθώς και προτάσεις που δεν περιλαμβάνουν την επιχειρηματικότητα στον ποινικό τους κώδικα. Αποκλείονται οι προτάσεις που προβλέπουν μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων, πανεπιστημιακό άσυλο και διογκωμένες προβληματικές ΔΕΚΟ."
Τι λες;

ΠΗΓΗ: tyxaios