Αποζημίωση σε πρόσφυγα για την καταπάτηση της περιουσίας του στην κατεχόμενη Β. Κύπρο.

22/1/10
Μια ακόμα δικαστική απόφαση –βρετανικού Εφετείου αυτή τη φορά- ήρθε να δώσει ένα ακόμα ράπισμα στην αδηφάγο απληστία του Αττίλα, που επιθυμεί πλέον να φορέσει ευρωπαϊκή ρεντιγκότα, ξεχνώντας το πλιάτσικο των περιουσιών Ελληνοκυπρίων.

Η δικαστική αυτή απόφαση θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του περιουσιακού προβλήματος που δημιουργεί κώλυμα στην επίλυση του Κυπριακού.

Μετά την πολύκροτη υπόθεση Λοϊζίδου, ήρθε η υπόθεση Όραμς.

Είχε δοθεί λοιπόν, προθεσμία έως το μεσημέρι για το πως θα υλοποιήσει την απόφαση του Βρετανικού εφετείου το ζεύγος Όραμς, που κατέχει παράνομα την περιουσία του πρόσφυγα Μελέτη Αποστολίδη στη Λάπηθο της κατεχόμενης Κύπρου. Η αμετάκλητη απόφαση προνοεί μεταξύ άλλων κατεδάφιση της παράνομης έπαυλης που έκτισαν στα κατεχόμενα οι Βρετανοί και καταβολή αποζημιώσεων στον ελληνοκύπριο πρόσφυγα για την περίοδο χρήσης της περιουσίας του Ελληνοκύπριου Μελέτη Αποστολίδη. Το ζεύγος Όραμς είχε ζητήσει προθεσμία 14 ημερών, ωστόσο το Βρετανικό Εφετείο τους έδωσε 48 ώρες.

«Τέλειωσε το γλέντι με τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα δήλωσε ο δικηγόρος του Αποστολίδη αφού έληξε το μεσημέρι η προθεσμία που έδωσε το Βρετανικό Εφετείο στο ζεύγος Όραμς για να εξηγήσει πως θα υλοποιήσει την απόφασή του.

Ο δικηγόρος του Μελέτη Αποστολίδη, Κωνσταντής Καντούνας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ζεύγος Όραμς θα καταβάλει τις αποζημιώσεις, ενώ για την κατεδάφιση της έπαυλης, εκτιμά ότι θα προσπαθήσει να ξεφύγει, αφού ετοιμάζεται να υποβληθεί αίτηση στο ψευδοκράτος, η οποία όμως όπως αναμένεται, θα απορριφθεί.

Η απόφαση του βρετανικού Εφετείου ήταν στο επίκεντρο χθεσινής σύσκεψης στα κατεχόμενα. Σε αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ντερβίς Έρογλου, οι λεγόμενοι Υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων και νομικοί οι οποίοι εξέταζαν το θέμα. Πριν από τη σύσκεψη ο Ταλάτ ανέφερε πως η απόφαση θα επηρεάσει πολλούς τομείς στο εσωτερικό των κατεχομένων αλλά και τη διαδικασία των συνομιλιών.

Το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών νίπτοντας τις χείρες του, ανακοίνωσε ότι το πολύπλοκο και ευαίσθητο θέμα των περιουσιών στην Κύπρο μπορεί να βρει την πλήρη επίλυσή του στα πλαίσια μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού και καλεί όλους τους Κυπρίους να υποστηρίξουν πλήρως τις προσπάθειες των δύο ηγετών.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Εφετείου στην υπόθεση Αποστολίδη – Όραμς, εκπρόσωπος του Foreign Office ανέφερε ότι αναγνωρίζεται η σημασία της ετυμηγορίας του Εφετείου η οποία είναι μια νομική παρά πολιτική απόφαση.

Ο κ. Καντούνας ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες, ενώ ήδη του δόθηκε εντολή και από τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Dome, να κινηθεί νομικά εναντίον δεκάδων ξένων τουριστών που κατέλυσαν στο ξενοδοχείο.

Παράλληλα ανέφερε ότι νομικά μέτρα μπορούν να επιβληθούν και εναντίον ατόμων που επισκέπτονται στα κατεχόμενα εστιατόρια που είναι κτισμένα σε ελληνοκυπριακές περιουσίες, μη εξαιρουμένων των Τουρκοκυπρίων.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις, σημείωσε ο κ. Καντούνας, πρόκειται για καταπάτηση του ανθρώπινου δικαιώματος της περιουσίας.

Αναλύοντας την απόφαση του Βρετανικού Εφετείου, ο κ. Καντούνας επεσήμανε ιδιαίτερα την αναφορά που γίνεται στην εισβολή του τουρκικού στρατού το 1974, στο γεγονός ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από κανέναν εκτός από την Τουρκία, αλλά και στην υποχρέωση της Βρετανίας να διαφυλάττει την εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Μελέτης Αποστολίδης δήλωσε ότι δεν τον χαροποιεί το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υποφέρουν οι Όραμς, αλλά, πρόσθεσε, αυτό που θέλει είναι η περιουσία του.

Ανέφερε ακόμη ότι όσοι επιθυμούν πια να αγοράσουν περιουσία στα κατεχόμενα, η οποία ανήκει σε Ελληνοκύπριους, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σε ότι αφορά στον τρόπο που θα εφαρμοστεί η απόφαση του Βρετανικού Εφετείου, ο κ. Αποστολίδης ανέφερε ότι τώρα η Όραμς βρίσκονται αντιμέτωποι με την Βρετανική Δικαιοσύνη και την ίδια τους τη χώρα.

Η απόφαση του Βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Όραμς και οι ευρύτερες επιπτώσεις της, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο και η Κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην εφαρμογή της, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

Η North Cyprus Daily, γράφει πως η απόφαση του βρετανικού Εφετείου, εξασθενεί και τη θέση του Ταλάτ στην προσπάθεια επανεκλογής του ως Τουρκοκύπριος ηγέτης, αλλά μειώνει και τις πιθανότητες γρήγορης επίλυσης του Κυπριακού, όπως σχολίαζαν ξένοι διπλωμάτες στην Κύπρο.

Οι ίδιοι διπλωμάτες σχολίαζαν ότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ο Ταλάτ να αποχωρήσει από τις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις, όπως είχε απειλήσει πέρυσι, μετά από ανάλογη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για άλλη παρόμοια υπόθεση.

Στην ίδια ιστοσελίδα αναφέρεται ότι «αξιόπιστη πηγή του περιβάλλοντος των συνομιλιών» σχολιάζοντας την απόφαση του βρετανικού Εφετείου, ανέφερε πως «το Κυπριακό πρόβλημα δεν πρόκειται να επιλυθεί με δικαστικές αποφάσεις».

---

Σημείωση στυξ: Η είδηση αποτέλεσε το κύριο θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων και τα πρωτοσέλιδα των Κυπριακών εφημερίδων. Στα ημέτερα Μέσα Μαζικής Αποχάυνωσης (ΜΜΑ) πέρασε απαρατήρητη.

ΠΗΓΗ: στυξ