Πανίσχυροι επενδυτές επιβάλλουν τις βουλές τους μέσα από τον έλεγχο της αγοράς ομολόγων.

19/2/10
Στα αγγλικά είναι γνωστοί ως Vigilantes, όνομα που θυμίζει… μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν και σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να αποδοθεί ως “αυτοί που παίρνουν το νόμο στα χέρια τους”.

Σε αντίθεση όμως με τους χαρακτήρες του συγγραφέα τού “Κώδικα Ντα Βίντσι”, οι Vigilantes είναι υπαρκτά και πανίσχυρα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που δρουν στις παγκόσμιες αγορές, και σήμερα, δυστυχώς για την Ελλάδα, έχουν βάλει στο “μάτι” τη χώρα μας.
Οι επενδυτές αυτοί αναλαμβάνουν αυτόκλητα να βάλουν τάξη σε όποια χώρα κρίνουν ότι δεν ακολουθεί “σωστή” πολιτική. Και το μέσο επιβολής των “απόψεών” τους είναι οι διεθνείς αγορές ομολόγων, εκεί δηλαδή όπου εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες το ελληνικό δράμα.

Νίκησαν τον Κλίντον…
Τα κακά νέα για τη χώρα μας είναι ότι από τη μάχη αυτή βγήκε ηττημένη ακόμα και η μοναδική υπερδύναμη του πλανήτη (με την κλασική, γεωστρατηγική τουλάχιστον έννοια του όρου), οι Ηνωμένες Πολιτείες, και μάλιστα την εποχή της παντοκρατορίας του Μπιλ Κλίντον. Τότε, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχαν υποχρεώσει την κυβέρνηση Κλίντον να ρίξει δραματικά το δημόσιο έλλειμμα. Για να την “πείσουν” να αναλάβει δράση, απαιτούσαν όλο και πιο εξοντωτικά επιτόκια, για να δανείσουν τις ΗΠΑ. Μέχρι που οι κυβερνώντες υπάκουσαν και οι Vigilantes αποσύρθηκαν.
Τώρα, έχουν επιστρέψει. Στο στόχαστρο αυτήν τη φορά δεν είναι (μόνο) οι ΗΠΑ αλλά και η Ελλάδα, ενώ βάσει των αναλύσεων στον διεθνή Τύπο δεν αργεί και η σειρά της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, ακόμη και της Βρετανίας. Η “αδελφότητα” των Vigilantes θεωρεί ότι η Ε.Ε. δεν μας έχει πιέσει αρκετά να βάλουμε σε τάξη τα ελλείμματά μας, οπότε θεωρεί… καθήκον της να κάνει αυτήν τη δουλειά για λογαριασμό της. Πώς; Με τον τρόπο που αυτοί γνωρίζουν: Κρατώντας στα ύψη το “καπέλο” δανεισμού της χώρας μας, μέχρι να πειστούν ότι στην Ελλάδα… θα τρέξει αίμα. Δεν είναι τυχαίο ότι το επιτόκιο στα διετή ελληνικά ομόλογα παραμένει πάνω από το 5%, στο υψηλότερο επίπεδο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης, αγνοώντας επιδεικτικά την απαίτηση των Ευρωπαίων και τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα ληφθούν νέα σκληρά μέτρα μείωσης των δαπανών και αύξησης των εσόδων.

Οι αγορές ως όργανα επιβολής

Όπως το θέτει ωμά στο Bloomberg αναλυτής της κολοσσιαίας Nomura, “η αγορά έχει αντικαταστήσει την Ε.Ε. στη θέση του υπ’ αριθμόν 1 οργάνου επιβολής της δημοσιονομικής πειθαρχίας -η πορεία των spread το αποδεικνύει”. Οι Vigilantes είναι ανελέητοι. Ώθησαν στα ύψη τα spread μετά τις δραματικές εξαγγελίες λιτότητας του Γιώργου Παπανδρέου στις 14 Ιανουαρίου, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να πάρει πίσω, λίγες εβδομάδες αργότερα, τις προεκλογικές της εξαγγελίες ότι δεν θα αγγίξει τις συντάξεις και τους μισθούς του δημοσίου. Επί μια δεκαετία οι Vigilantes μας είχαν αφήσει στην ησυχία μας. Ήταν η νηνεμία πριν από τη σημερινή καταιγίδα, που επικαιροποιεί το ερώτημα: Τελικά, ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Του Γιώργου Χρηστίδη

ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ