Με όλο τον σεβασμό στα όσα εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης για τα νέα αυστηρά μέτρα κατά της διαφθοράς στο δημόσιο, τους δημόσιους λειτουργούς κλπ., το ψάρι βρομάει απ’ το κεφάλι.
Και το κεφάλι στη χώρα μας προστατεύεται κατά τρόπο σκανδαλώδη... Απόδειξη; Ξεκίνησε χθες στο Ισραήλ η δίκη του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Εχούντ Όλμερτ, ο οποίος, μαζί με τον διευθυντή του γραφείου του, κατηγορείται από τον Αύγουστο του 2009 για απάτη, κατάχρηση εμπιστοσύνης, πλαστογράφηση εγγράφων και φοροδιαφυγή.
Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε αθώος και είπε: “Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα, στο τέλος της διαδικασίας, θα επιβεβαιώσει αυτό που σας είπα όταν ξεκινήσαμε”. Όποια κι αν είναι η έκβαση αυτής της δίκης, που θα κρατήσει αρκετούς μήνες, ένα είναι βέβαιο: ότι διεξάγεται! Εκεί, οι ελληνικές θεωρίες περί πρωθυπουργών “που τους στέλνεις σπίτι τους και όχι στο ειδικό δικαστήριο” δεν υφίστανται.
Και όχι μόνον δεν υφίστανται, αλλά δεν... παραγράφονται κιόλας. Ο Όλμερτ δικάζεται για πράξεις, τις οποίες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διέπραξε όταν ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ (1993-2003) και, αργότερα, όταν ήταν υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου (2003-2006).
Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Καντίμα βρέθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο στο εδώλιο μετά από... αστυνομική έρευνα που οδήγησε σε σύσταση προς τις εισαγγελικές αρχές να ασκηθούν διώξεις για “διαφθορά” λόγω της χρηματοδότησής του από τον αμερικανοεβραίο επιχειρηματία Μόρις Ταλάνσκι. Ο Όλμερτ κατηγορείται επίσης για “απάτη” σε μία υπόθεση με αεροπορικά εισιτήρια -υπόθεση Rishontours- που πληρώθηκαν αρκετές φορές από το δημόσιο για λογαριασμό του ίδιου και μελών της οικογένειάς του. Τέλος, κατηγορείται για διορισμούς προσώπων του στενού του περιβάλλοντος σε επίσημο οικονομικό οργανισμό! Είπατε τίποτε; Έτσι, για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι σε αυτή τη χώρα ο γιος του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, βουλευτής Ομρί Σαρόν, βρέθηκε στη φυλακή, αφού κρίθηκε τελεσίδικα ένοχος από το ανώτατο δικαστήριο για απάτη στη συγκέντρωση οικονομικών πόρων για την προεκλογική εκστρατεία του πατέρα του.
Ακόμη... χειρότερα; Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αβραάμ Χίρσενζον εκτίει ποινή φυλάκισης 5 ετών για διαφθορά και ο πρώην υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων ποινή 4 ετών για αντίστοιχες πράξεις! Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μοσέ Κατσάβ, αφού αναγκάστηκε σε ταπεινωτική παραίτηση, δικάζεται αυτή την περίοδο, κεκλεισμένων των θυρών, για σεξουαλική παρενόχληση αλλά και για απόπειρα δωροδοκίας μάρτυρα.
Στον αντίποδα τώρα. Ιταλός εισαγγελέας ζήτησε χθες να μπει οριστικά στο αρχείο η υπόθεση κατά του βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μιλς, που έχει καταδικαστεί σε 4,5 χρόνια φυλάκισης για δωροδοκία από τον ιταλό πρωθυπουργό -πήρε 600.000 δολάρια για να ψευδομαρτυρήσει υπέρ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε δύο δίκες το 1997- επειδή έχει επέλθει παραγραφή! Αν γίνει δεκτό το αίτημα, γράφει ο ιταλικός Τύπος, τότε μπορεί να παραγραφεί και η υπόθεση σε βάρος του ίδιου του Μπερλουσκόνι, ο οποίος, είναι μεν κατηγορούμενος, αλλά η δίκη του έχει ανασταλεί.
Αυτά τα εντελώς αντίθετα παραδείγματα πιστοποιούν ότι: Διαφθορά και εξουσία πάνε σ’ όλο τον κόσμο χέρι χέρι, και είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγει ένα κράτος την πολιτική διαφθορά. Αυτό που μπορεί να κάνει όμως είναι να την τιμωρεί, και μάλιστα παραδειγματικά, ώστε να δίνει ένα διπλό μήνυμα. Προς τους πολιτικούς, ότι κινδυνεύουν να βρεθούν από τις καρέκλες της εξουσίας στην καρέκλα του κατηγορημένου, και στους πολίτες, ότι υπάρχει ισονομία, ισοπολιτεία και, κυρίως, αποδίδεται δικαιοσύνη, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται κάποιος.
Της Μαριάνας Πυργιώτη
ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ