Κρίσιμη συνάντηση για την πολιτική σταθερότητα της Τουρκίας.

25/2/10
Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Ερντογάν και του προέδρου Γκιουλ με τον στρατηγό Μπασμπούγ αργότερα σήμερα.
Σε κλίμα έντασης αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα Πέμπτη η συνάντηση των πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας, εν μέσω της έρευνας για απόπειρα πραξικοπήματος από μέρους στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που, όπως σημειώνουν αναλυτές, θέτει εν αμφιβόλω την πολιτική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των «αγορών» στην υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα.

Νωρίτερα, εισαγγελείς αναμένεται να ανακρίνουν ανώτατα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού, σε βάρος των οποίων πιθανότατα θα ασκηθούν διώξεις.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντώνται με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στρατηγό Ίλκερ Μπασμπούγ, στις 11:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας]• ωστόσο τα περιθώρια συμβιβασμού για την αποφυγή ενδεχόμενης κλιμάκωσης της έντασης χαρακτηρίζονται περιορισμένα.

Δώδεκα ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί διώκονται ήδη για συνομωσία, το 2003, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία, σύμφωνα με τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς του λεγόμενου «κοσμικού κράτους» στην Τουρκία, θέλει να επιβάλλει μια «κρυφή Ισλαμιστική ατζέντα» στους θεσμούς της χώρας.

Οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων --ο ρόλος των οποίων ως «θεματοφύλακα» του κοσμικού κράτους έχει ατονήσει λόγω των υποστηριζόμενων από την ΕΕ μεταρρυθμίσεων-- έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η χώρα αντιμετωπίζει «σοβαρή κατάσταση» μετά από την έκτακτη συνάντησή τους για να συζητήσουν το θέμα. Ανάμεσα στους 50 αξιωματούχους που συνελήφθησαν, θα ανακριθούν και ενδέχεται να προσαχθούν σε δίκες σήμερα Πέμπτη, περιλαμβάνονται οι πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου αεροπορίας και του γενικού επιτελείου ναυτικού.

Περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ο Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι εξετάζει τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν πρόσφατα δυο βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), χωρίς όμως να έχει φθάσει στο σημείο να αρχίσει επίσημη έρευνα εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος.

Σε περίπτωση που προχωρήσει στην έναρξη τέτοιας έρευνας, αυτό ίσως οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών από το AK, που είχε γλιτώσει από μια προηγούμενη προσπάθεια του ίδιου εισαγγελέα να το κηρύξει έκνομο για δραστηριότητες εναντίον του «κοσμικού χαρακτήρα» του τουρκικού κράτους το 2008.

Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2011.

Η πολιτική κρίση επηρέασε το τουρκικό χρηματιστήριο, με το γενικό δείκτη να σημειώνει πτώση 3,4% χθες Τετάρτη, ενώ υπήρξαν επίσης πιέσεις στο νόμισμα--η νέα τουρκική λίρα βρέθηκε χθες στη χαμηλότερη ισοτιμία των τελευταίων επτά μηνών.

Ο Τουρκικός στρατός έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960, η ηγεσία του πάντως έχει διακηρύξει ότι η εποχή των πραξικοπημάτων «παρήλθε» πλέον.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ