Δύο χρόνια από την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, το όραμα της "Μεγάλης Αλβανίας" παραμένει ζωντανό με τους αλβανικούς εξτρεμιστικούς πυρήνες να έχουν κάνει αισθητή τη παρουσία τους και στην Ελλάδα. Μόλις τη περασμένη εβδομάδα, η ΕΛ.ΑΣ ανακάλυψε σε γιάφκα αλβανικής συμμορίας στην οδό Ζωοδόχου Πηγής 23 στον Βύρωνα σημαντική ποσότητα οπλισμού (3 AK-47 Kalashnikov, 1 κοντόκαννη καραμπίνα, 30 χειροβομβίδες και 10 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ) ενώ η πληροφορία της εφημερίδας Press Time ότι βρέθηκαν και προκηρύξεις που παραπέμπουν στον γνωστό "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου" (UCK) δεν επιβεβαιώθηκε αλλά ούτε και διαψεύστηκε.
Σκοπός της εγκληματικής και εξτρεμιστικής οργάνωσης, όπως έχει χαρακτηριστεί επίσημα ο UCK από το State Department, είναι "η δημιουργία αλβανικού κράτους για όλους τους Αλβανούς", δηλαδή η ενοποίηση υπό ενιαία κρατική δομή όλων των αλβανόφωνων πληθυσμών που ζουν στη κοιλάδα του Πρέσεβο (νότια Σερβία), το Μαυροβούνιο, τη πΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο και τη λεγόμενη Τσαμουριά. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση και χρηματοδότηση του UCK είχαν οι ιδιαίτερα δραστήριοι απόδημοι Αλβανοί της Ελβετίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, οι οποίοι αποτέλεσαν και τη βάση στρατολόγησης. Δεν είναι τυχαίο ότι το ιδρυτικό κεφάλαιο της American Bank of Albania προήλθε από το Albanian American Enterprise Fund (AAEF), που βασίζεται στο πρόγραμμα East Europe Democracy του αμερικανικού State Department, ακόμη μία ομιχλώδη πρωτοβουλία εξωτερικής πολιτικής επί προεδρίας Clinton.
Ένας από τους πλέον δυναμικούς εκφραστές του αλβανικού εξτρεμισμού είναι ο Αλβανοαμερικανός Floran Krasniqi. Ο Krasniqi εισήλθε παράνομα στις ΗΠΑ από το Μεξικό και κατάφερε με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες από το Mπρούκλιν της Νέας Υόρκης να συγκεντρώσει $30 εκατ. στα τέλη της δεκαετίας του ΄90. Oι δραστηριότητες του Krasniqi έγιναν ευρύτερα γνωστές από τη προβολή του ντοκιμαντέρ "Τhe Brooklyn Connection: How to Build Your Own Guerilla Army" από το δίκτυο PBS. O Κrasniqi εμφανίζεται τo 2004 να αγοράζει τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή από την αμερικανική αγορά για λογαριασμό του UCK και να χρηματοδοτεί αδρά τόσο την υποψηφιότητα του John Kerry όσο και εκείνη του Wesley Clark για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Ο απόστρατος στρατηγός Wesley Clark, που διατέλεσε SACEUR κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρισμών στη Σερβία τo 1999, δε δίστασε να προτείνει εκ νέου επίθεση στη Σερβία σε ομιλία του στο Νational Albanian American Council (NAAC) για να κερδίσει την υποστήριξη του αλβανικού λόμπυ στις ΗΠΑ. Άλλα σημαίνοντα στελέχη των Δημοκρατικών που διατηρούν στενές σχέσεις με τον Kransiqi ήταν ο πολύ Richard Holbrooke και η Madeleine Albright, αμφότεροι θιασώτες της ΝΑΤΟϊκής επίθεσης κατά της Σερβίας το 1999.
ΠΗΓΗ: STRATEGY-GEOPOLITICS