Αχ, κυρά Στέλλα, φωτιές που μας άναψες.

20/2/10
Όχι δεν έχουμε καμμία εμμονή με την κ.Στέλλα Πρωτονοτάριου, την πρώην Διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου της Γκράβας. Αλλωστε, κάνει ό,τι κάνει, υποστηριζόμενη από την Δια Βίου Μάθησης και σύμπαν-άπαν το διδασκαλικό και καθηγητικό θολοκουλτουραριό, χρώματος πρασινο-κοκκινο-ροζουλί. Ελα όμως που μας πήρανε χαμπάρι και οι Αλβανοί και άρχισαν τα όργανα!!!

Το αίτημα των Αλβανικών αρχών, όπως το "υλοποίησε" η κ.Στέλλα, δεν είναι καινούργιο. Ηδη από τον Αύγουστο του 1997, ο τότε πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο είχε θέσει θέμα λειτουργίας Αλβανικών Σχολείων στην Ελλάδα, [ενώ ταυτόχρονα απαγόρευε την επαναλειτουργία του Ελληνικού Σχολείου στην Χειμάρρα] για να εισπράξει την καταφατική απάντηση από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδος Κ.Σημίτη. Ηδη από τότε άρχισε να εφαρμόζεται η βιομηχανία των "Αλβανών σημαιοφόρων", όταν οι πρασινο-κοκκινο-ροζουλί καθηγητάδες παρείχαν απλόχερα υψηλούς βαθμούς σε Αλβανούς μαθητές [Βλ.Οδ.Τσενάι], οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ήξεραν καν να μιλήσουν Ελληνικά. Αντίθετα, τους Ελληνες μαθητές τους, τους είχαν μονίμως "στην από’ξω".

Το θέμα επανέφερε, και μάλιστα ορθά-κοφτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπαμίρ Τόπι, στην επίσκεψή του στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2007. Τώρα, οι Αλβανοί ετοιμάζονται να επαναφέρουν και να καταθέσουν επίσημα το αίτημά τους, α] είτε για άνοιγμα αμιγώς Αλβανικών σχολείων στην Ελλάδα, β] είτε για την εκμάθηση της Αλβανικής γλώσσας, σε παιδιά μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς μετά το τέλος του ωραρίου, μέσα στα Ελληνικά Σχολείου., δηλ. ό,τι έκανε η "πολυ-παινεμένη" κ.Στέλλα. Οι ίδιοι, πάντως, απαγόρευσαν την διδασκαλία των Ελληνικών για τα Β/Η.πουλα κατά τις απογευματινές ώρες στον χώρο του σχολείου, στην Νίβιτσα. Και η Δια Βίου Μάθησης σφυρίζει αδιάφορα.

Ευτυχώς, στην προκειμένη περίπτωση κάπως σώζει την τιμή των όπλων ο βουλευτής Ροδόπης και πρώην Υπουργός Παιδείας της Ν.Δ. κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στις 10-2-2010, κατέθεσε ερώτηση στην Δια Βίου Μάθησης για την λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου της Χειμάρρας, που επαναλειτούργησε επί δικής του θητείας, ως υφυπουργού των Εξωτερικών, τον Σεπτέμβριο του 2006, μετά από διακοπή λειτουργίας 60 ετών. Σύμφωνα με καταγγελίες της Ενωσης Χειμαρριωτών, εφέτος η ποιότητα της παρεχομένης εκπαίδευσης έχει πέσει κατακόρυφα και ορισμένοι από τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς απουσιάζουν αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες. Και ερωτάται η κ.Υπουργός: Πως προτίθεται το Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στο σχολείο της Χειμάρρας;

Εμείς πάντως έχουμε μία ιδέα: Να στείλει δασκάλα την κ. Στέλλα και όλο το πρασινο-κοκκινο-ροζουλί διδακτικό συνονθύλευμα, που την υποστηρίζει!

ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

ΠΗΓΗ: Δελτίο των 11