Μασονία και... οθωμανικόν γκουρμέ!

26/2/10
Το νέο πολιτιστικό επίτευγμα του Ροταριανού Ομίλου Αλεξανδρούπολης!
Είστε μασόνος; Σας αρέσουν τα τουρκοπανηγύρια; Έχετε ταυτόχρονα και γαστρονομικές ανησυχίες; Ε, αν δεν πήγατε τότε στην προ τριών ημερών εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Αλεξανδρούπολης, χάσατε! Μιλάμε ασφαλώς για την ομιλία της Ozlem Kurumlar, καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο Bahcesehir της Κωνσταντινούπολης, με θέμα «Η κουζίνα του Σουλτάνου: 1574, ένα θαυμάσιο ταξίδι των τροφών τον 16ο αιώνα», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο GRECOTEL στις 20/2/2010!

Και εμείς τώρα βέβαια δεν θα πούμε το…πανθομολογούμενον, ότι δηλαδή απαξάπασα η κουζίνα του…Σουλτάνου (όπως άλλωστε και η τέχνη του και η μουσική του και σχεδόν όλοι οι διοικητικοί, πολιτικοί και πολιτιστικοί του θεσμοί) ήταν απλή και ατόφια ξεπατικωτούρα της αραβικής και της έως τον 15ο αιώνα ελληνικής! Ακόμη όμως και αυγά οξύρυγχου πανέ με λευκή σως (αυθεντικώς τε και πρωτογενώς) να περιλάμβανε η εν λόγω…σουλτανική κουζίνα, μοιραία θα αναρωτηθούμε (οι πτωχοί αμβλύνοες) πόσο ενδιαφέρον μπορεί άραγε να έχει ένα τέτοιο θέμα, ειδικά σε μια εποχή που ο τόπος κυριολεκτικά καίγεται από οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και κάθε άλλης άποψης και ακόμη βέβαια σε μια εποχή που οι εξ Ανατολών μας γείτονες εντείνουν καθημερινά όλο και περισσότερο την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας στη Θράκη και το Αιγαίο! Παρ’ όλα αυτά όμως, ο Ροταριανός Όμιλος της Αλεξανδρούπολης συνεχίζει απτόητος τις…υψιπετείς πνευματικές του αναζητήσεις με ιστορική αναδίφηση εις το οθωμανικόν γκουρμέ!

Και μη νομίζετε ότι αποδίδουμε το γεγονός σε κάποια υπόγεια και σκοτεινά πλοκάμια του τουρκικού Προξενείου, ε; Ουδόλως! Αυτή τη φορά δεν χρειάζεται καν να πάμε ΤΟΣΟ μακρυά! Η απλή ανάδειξη του ΑΠΟΛΥΤΩΣ γελοίου του πράγματος από μόνη της μάς φτάνει και μάς περισσεύει!

ΥΓ. Μάθαμε μάλιστα ότι (πλην της παρουσίας – βεβαίως – του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Αλεξανδρή και ετέρων ακόμη επισήμων και πλην επίσης του χαρακτήρα γνήσιας τουρκοφιέστας που είχε το όλο λαμπρόν happening με τις τουρκικές σημαιούλες στα τραπέζια, κλπ, κλπ.) όποιος είχε την…ανέλπιστον τύχην να παρευρεθεί εις το παμμέγιστον κοσμοϊστορικόν γεγονός, πλήρωσε ΚΑΙ πρόσκληση ύψους 10 ευρώων, η οποία περιλάμβανε έναν…καφέ! Οπότε εμείς πλέον τι να πούμε! Μα ούτε καν ΕΝΑ έδεσμα, ρε παιδιά, από την…κουζίνα του Σουλτάνου; ΚΑΙ μασόνος δηλαδή ΚΑΙ τουρκολάγνος ΚΑΙ…δαρμένος;

ΠΗΓΗ: ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ – ΣΤΟΠ / DEFOL!