Πυρά από στελέχη του ΟΗΕ κατά των Αλβανών, γιατί παρεμποδίζουν έρευνα για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν.

25/2/10
Ο ειδικός αναλυτής των Ηνωμένων Εθνών Φίλιπ Αλστον, κατηγορεί τις αλβανικές αρχές ότι παρεμποδίζουν σταθερά για πολύ καιρό, τη διερεύνηση αναφορών, που θέλουν τους Αλβανούς παραστρατιωτικούς Κοσοβάρους, να έχουν αφαιρέσει όργανα από Σέρβους κρτατούμενους πολίτες του Κοσόβου, σε βάση που είχαν σε χωριό της Αλβανίας, τα οποία στη συνέχεια τα πουλούσαν σε κλινικές τους εξωτερικού.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC για την έρευνα των ΗΕ, την περίοδο 1998-99, περίπου 300 Σέρβοι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου, συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στην Αλβανία, όπου σφαγιάστηκαν, αφού πρώτα τους αφαίρεσαν ζωτικά όργανα.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός κος Σαλί Μπερίσα, απορρίπτει τις κατηγορίες του ερευνητή των Ηνωμένων Εθνών, ως φανταστικές, οι οποίες ήδη έχουν διερευνηθεί από τις αλβανικές αρχές.

Πρέπει, να σημειωθεί ότι ήδη από το 2008, η Κάρλα Ντελ Πόντε, αναφέρει σε βιβλίο της, ότι στελέχη του ΟΗΕ, ερευνώντας το 2004 σπίτια στο χωριό Burrel στην Αλβανία, βρήκαν ενδείξεις που θα μπορούσαν να πιστοποιήσουν ότι το χωριό ήταν η βάση, στην οποία Σέρβοι αιχμάλωτοι, υποβάλλονταν σε αφαίρεση οργάνων πριν εκτελεστούν. Ωστόσο, οι περαιτέρω έρευνες εμποδίστηκαν από τις αρχές.
Το 2009, η Αλβανία, απέρριψε πρόταση της Σερβίας για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για να διελευκανθεί η υπόθεση.

Μιλώντας σε αλβανούς δημοσιογράφους στα Τίρανα για το θέμα, ο κος Αλστον, επισημαίνει, ότι οι αλβανικές αρχές θεωρούν τις κατηγορίες γελοίες και υψώνουν ένα τείχος γραφειοκρατικών εμποδιών, ώστε να παγώσει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.
"Εάν οι υποψίες αυτές είναι αβάσιμες και γελοίες" λέει ο Φίλιπ Αλστον, "επιτρέψτε μια ανεξάρτητη έρευνα και συνεργαστείτε για τη διελεύκανση της υπόθεσης".

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ