2.354.333 οι μετανάστες...
ΕΣΥΕ: Στο 6,3% η ανεργία στους αλλοδαπούς.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα μη ενεργά άτομα αλλοδαπής ιθαγένειας ανέρχονται σε 148.323.
Σύμφωνα με άρθρο της "Καθημερινής", η ανεργία στα άτομα αλλοδαπής ιθαγένειας ανέρχεται στο 6,3%, σύμφωνα με την ειδική έρευνα για τη θέση στην αγορά εργασίας των μεταναστών και των αμέσων απογόνων τους που διεξήγαγε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).
Η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό ήρθε στην Ελλάδα για να βρει εργασία. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό στα άτομα που έχουν γεννηθεί σε κάποια από τις 12 νέες χώρες -μέλη της ΕΕ (60,4%). Τα άτομα που έχουν γεννηθεί σε κάποια από τις 15 παλαιότερες χώρες-μέλη της ΕΕ δηλώνουν κατά πλειοψηφία (59,8%) ότι έχουν έρθει στην Ελλάδα για προσωπικούς λόγους (π.χ. γάμος με Έλληνα/Ελληνίδα ή άλλος λόγος).
Ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με αλλοδαπή ιθαγένεια δήλωσε ότι έχει περιορισμένη άδεια παραμονής στη χώρα (47,9%) ενώ το ποσοστό ατόμων που δήλωσε ότι δεν έχει άδεια παραμονής ανέρχεται σε 2,9%.
Εξάλλου, ένα ποσοστό 46,4% δήλωσε ότι έχει άδεια παραμονής αόριστης διάρκειας. Τέλος, ένα σημαντικό ποσοστό των αλλοδαπών δήλωσε ότι σχεδιάζει να παραμείνει στην Ελλάδα μόνιμα (46,6%) ή πάνω από πέντε έτη (23,4%) ή από ένα έως πέντε έτη (9,9%).
Η "Αυριανή" πάλι, σε άρθρο της στις 19/03/09 ανακοίνωνε τα εξής:
"Ετοιμάζεται δρακόντειος νόμος για τους παράνομους μετανάστες. Οι εργοδότες που τους απασχολούν, θα τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα, επιστροφή επιδοτήσεων και θα πληρώνουν ακόμα και τα έξοδα επαναπατρισμού."
Όσο είδατε εσείς να τιμωρούνται οι παραβάτες, άλλο τόσο το είδαμε κι εμείς..
Υ.Γ.1: Άρα οι μετανάστες στη χώρα μας είναι 2.354.333 και εργάζονται τα 2.200.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Εύλογο, αφού ισχύει ο νόμος επιδότησης με 75% των εργοδοτών που απασχολούν αλλοδαπούς εργαζομένους. Δηλαδή αν απασχολείς Έλληνα δεν επιχορηγείσαι, εάν όμως απασχολείς αλλοδαπό επιχορηγείσαι με 75%. Ποιός εργοδότης λοιπόν θα προσλάμβανε Έλληνα;
Υ.Γ.2: Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία.. Με τα ανεπίσημα πόσοι είναι οι αλλοδαποί εν Ελλάδι;
* Ωστόσο καμία κρατική υπηρεσία δεν είναι ικανή να δώσει πληροφορίες πόσοι κατά προσέγγιση μετανάστες υπάρχουν στην χώρα μας, "νόμιμοι" και παράνομοι, ενώ οι κατά καιρούς εφαρμοσμένες στατιστικές είναι στη βάση τους λανθασμένες, όπως επί παραδείγματι η αναγωγή στον συνολικό πληθυσμό αλλοδαπών από τον ανάλογο μαθητικό πληθυσμό.
* Κάποιες ενδείξεις δείχνουν ότι έχει αυξηθεί κάθετα η κατανάλωση τροφίμων και ιδιαίτερα αυτών που κατατάσσονται στα εντελώς απαραίτητα, όπως για παράδειγμα το αλεύρι που την περίοδο 1993 μέχρι 1999 αυξήθηκε στη κατανάλωση του κατά 160% και βεβαίως κανένας δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι έλληνες άλλαξαν τόσο ριζικά τις διατροφικές τους συνήθειες.
* Το ίδιο παρατηρείται και σε άλλους στατιστικούς δείκτες όπως η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας οικιακής χρήσης καθώς και ένας πιο σημαντικός δείκτης, αυτός της χρήσης αστικών συγκοινωνιών, που αμφότεροι παρουσίασαν για την περίοδο 1999 - 2008 αύξηση 180%.
Το καλύτερο όμως το κρατήσαμε για το τέλος..
Καιρός να συγκρίνουμε τα ποσοστά των άνεργων αλλοδαπών με αυτά των άνεργων Ελλήνων.
"Η "Απογευματινή" σε άρθρο της μιλάει για άνοδο της ανεργίας τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό της ανεργίας στο σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 9,4% από 7,7% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2008 και έναντι 9,2% που ήταν τον Μάρτιο.
Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2008, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον περασμένο Απρίλιο κατά 86.103 άτομα ή κατά ποσοστό 22,6%, όπως αναφέρει η ΕΣΥΕ.
Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 466.878 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.309.959 άτομα. Επίσης, το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Απρίλιο 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.482.264 άτομα.
Σε ό,τι αφορά στην ανεργία των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών ανήλθε στο 25,2%, ενώ στις ηλικίες 25-34 ετών το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 11,7%.
Επίσης, η ανεργία των γυναικών διαμορφώθηκε στο 13,3% και η ανεργία των ανδρών στο 6,7%.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αποδίδει τη μείωση της απασχόλησης και την αύξηση του αριθμού των ανέργων στην πτώση της απασχόλησης στη μεταποίηση και τις κατασκευές και στην καθυστέρηση στην έναρξη πλήρους λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές... Και εδώ είναι που πρέπει μάλλον να κλάψουμε πικρά, εφ' όσον, συγκρίνοντας τα νούμερα και τα μεγέθη και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι εργοδότες από το κράτος για την πρόσληψη αλλοδαπών, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι με τις ευλογίες του κράτους μένουν οι Έλληνες άνεργοι ώστε να εργάζονται οι αλλοδαποί..
Μήπως τελικά να μεταναστεύσουμε κι εμείς σε άλλη χώρα;.. λέω μήπως...
Της Δώρας Σπυρίδου & του Αντώνη Περδικάρη
ΠΗΓΗ: GREEK AMERICAN NEWS AGENCY