Αλβανία: «Η απογραφή πληθυσμού θα ξυπνήσει την Ελληνική Ακροδεξιά».

8/2/10
«Είναι λάθος, η απογραφή του αλβανικού πληθυσμού βάσει των εθνικών και θρησκευτικών του πιστεύω» δηλώνει ο επικεφαλής της Αλβανικής Εθνικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας και υποστηρίζει: «μια τέτοια απογραφή θα εξυπηρετήσει τους έλληνες ακροδεξιούς, με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής που θα δείχνουν πάνω από 1.000.000 ελληνορθόδοξους στην Βόρειο Ήπειρο»... Ο πατήρ Νικόλαος που είναι ο επικεφαλής της παραπάνω αναφερθείσης εκκλησίας και που έχει έδρα την αλβανική πόλη Ελμπασάν, σε μήνυμά του από την εκκλησία της Παναγίας εξέφρασε την αντίθεσή του στην κυβερνητική απογραφή που προωθεί η κυβέρνηση Μπερίσα. Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει την απογραφή αυτήν ως «εθνική προδοσία» αφού θα ξυπνήσει το ελληνικό όνειρο για Ελληνική Βόρειο Ήπειρο.

Ο πατήρ Νικόλαος τόνισε επιπρόσθετα πως δεν είναι η κατάλληλη χρονικά στιγμή να γίνει μια τέτοια ακριβής αξιολόγηση του αλβανικού πληθυσμού.
Δήλωσε συγκεκριμένα:
«Δεν βρίσκω πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε αυτό το είδος της απογραφής, δηλαδή με βάση την εθνικότητα και τα θρησκευτικά πιστεύω. Υπάρχουν τα ανάλογα έγγραφα που μπορούμε να αντλήσουμε τα στοιχεία του πληθυσμού από τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και από τα ονόματα που έχουν λάβει. Έτσι μπορούμε να καθορίσουμε την ιθαγένεια, την εθνικότητα κάθε πολίτη. Αλλά αν αφήσουμε τον καθένα να εκφραστεί μόνος του, οδηγούμαστε στο χάος.»
Ο παπάς της Αλβανικής Εθνικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας προχωρά ακόμη περισσότερο εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μια τέτοια απογραφή πληθυσμού θα ωφελήσει την Ελληνική Ακροδεξιά στην αναβίωση του Ονείρου της Βόρειας Ηπείρου.
«Αυτή η απογραφή εξυπηρετεί μόνον την ελληνική Ακροδεξιά. Οι Έλληνες ιερείς και οι ελληνικές εκκλησίες παρακινούν τους πιστούς να εκδηλώσουν τα αισθήματά τους προκειμένου τα στοιχεία που θα δηλωθούν να έρθουν πιο κοντά στο όνειρό τους για μια ελληνική Βόρειο Ήπειρο», αυτή η απογραφή», τονίζει αλβανός παπά Νικόλαος, «είναι εθνική προδοσία».
Ανέφερε μάλιστα πως πολύ κακώς υποστηρίζουν την απογραφή αυτήν οι επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας Μπεκτασί και της Καθολικής. "Η απογραφή", τονίζει, "θα δείξει ένα εκατομμύριο Έλληνες, δύο εκατομμύρια Τούρκους και κάτι περισσότερο τους Αλβανούς".
Σύμφωνα με το αλβανικό κανάλι ‘ΜπαλκάνΒέμπ’ η αλβανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια επιτροπή η οποία το 2011 θα ξεκινήσει την καταγραφή του αλβανικού πληθυσμού με βάση τις εθνικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του.
Η απόφαση αυτή έχει ανοίξει μια συζήτηση κατά πόσο πρέπει να γίνει μια τέτοιου είδους απογραφή και αν εξυπηρετεί τα εθνικά αλβανικά συμφέροντα.
Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, μάλιστα, Ρετζέπ Μεϊντάνι και ο γνωστός ιστορικός Πελμούμπ Τζούφι πριν από λίγες ημέρες υποστήριξαν πως η απογραφή αυτή είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα αλλά και τους διεθνείς νόμους.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΕΛΛΑΔΑ